VESTE BUNĂ PENTRU AGRICULTORI: NICIO TAXĂ LA UTILIZAREA APELOR PENTRU IRIGAȚII!

Distribuie pe:

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, la începutul acestei luni, un proiect de lege care prevede ca, în perioada stării de urgență și pentru încă șase luni de la încetarea acesteia, sursele de apă subterană, apă curgătoare, lacurile și lacurile de acumulare cu folosință energetică pot fi utilizate pentru irigații, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor.

Legea a fost promulgată marți, 26 mai, de către președintele Klaus Iohannis, actul normativ prevăzând, de asemenea, că, pe aceeași perioadă, pentru obținerea vizelor de gospodărire a apelor în vederea executării lucrărilor de investiții în infrastructura de irigații, se vor elimina toate taxele, iar termenele de eliberare a acestor avize vor fi reduse la jumătate.

Inițiatorii proiectului au avut în vedere faptul că, în contextul pandemiei de coronavirus, se impune aplicarea unor măsuri suplimentare pentru stimularea economiei naționale, agricultura fiind o ramură importantă a acesteia: “România ocupă o poziție importantă în ansamblul agriculturii europene, situându-se pe locul 6 în UE din perspectiva suprafeței agricole utilizate, însă este mult în urma unor țări europene din punctul de vedere al sistemului de irigații, în condițiile în care secetele afectează frecvent peste 50% din terenul agricol”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit ministrului Agriculturii, în România, 1,6 milioane de hectare de culturi agricole sunt calamitate de secetă. (sursa foto - agroinfo.ro) 

Lasă un comentariu