A VENIT RÂNDUL JURNALIȘTILOR SĂ FIE ÎNLOCUȚI DE ROBOȚI...

Distribuie pe:

După ce unii ospătari, asistenți medicali sau câini ciobănești au fost înlocuți cu roboți, acum a venit și rândul jurnaliștilor.

Gheața a fost spartă de compania Microsoft, fondată de Bill Gates, care va înlocui, în prima fază, zeci de jurnaliști care lucrează acum pentru site-ul său (MSN), cu un sistem automatizat de selectare a știrilor, relatează BBC, citat de mediafax.ro.

“În prezent, selecția știrilor transmise de diverse organizații media și alegerea titlurilor și a fotografiilor pentru site-ul msn.com sunt făcute de jurnaliști, însă în curând aceste sarcini vor fi duse la îndeplinire de roboți.

Ca toate companiile, ne evaluăm afacerea la intervale regulate. Asta poate duce la creșterea investițiilor în anumite domenii și, din când în când, la o recalibrare a altora.

Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii. Microsoft, ca și alte companii din domeniul tehnologiei, plătește organizațiile media pentru a le folosi conținutul pe site-ul său, însă are propriii angajați care să facă selecția știrilor și să se ocupe de modul lor de prezentare.

Până la sfârșitul lunii iunie 2020, 50 de jurnaliști colaboratori își vor pierde slujbele, însă va fi păstrată o echipă de ziariști angajați cu contract de muncă”, afirmă Bill Gates.

Pe de altă parte, unii dintre jurnaliștii concediați avertizează că inteligența artificială nu va putea să înțeleagă pe deplin principiile editoriale și ar putea promova subiecte neadecvate.

“Te demoralizează când te gândești că mașinile ne pot înlocui, dar aici am ajuns”, spun aceștia, resemnați.

Microsoft nu este singura companie care procedează așa. Și Google investește în proiecte care să promoveze așa-zisul jurnalism robotizat. 

Lasă un comentariu