PANDEMIA A AFECTAT NEGATIV CALITATEA SOMNULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii elvețieni de la Universitatea Basel, citați de descopera.ro, atrag atenția că măsurile de carantină și restricțiile de călătorie impuse în urma pandemiei de Covid-19 au avut un impact major asupra vieții de zi cu zi a milioane de oameni, afectându-le acestora inclusiv programul de somn.

“În studiul nostru, am demonstrat că programele mai relaxate de la locul de muncă sau cele academice combinate cu timpul prelungit petrecut acasă a făcut ca oamenii să doarmă mai mult. Totuși, în același timp, am mai descoperit că pandemia a afectat negativ calitatea acelui somn prelungit.

Ne așteptam la o scădere a oboselii sociale, însă, potrivit studiului, scăzând calitatea somnului, oboseala nu a fost redusă. Astfel, povara psihologică percepută de fiecare dintre noi, care s-a mărit substanțial în timpul pandemiei, a depășit efectele benefice ale somnului, ducând la o creștere a oboselii sociale.

În cadrul experimentului, am explorat efectele pe care le-a produs cea mai strictă etapă a carantinei, analizând ritmurile sociale și biologice, precum și somnul, timp de șase săptămâni, începând cu jumătatea lunii martie până la sfârșitul lui aprilie, în Austria, Germania și Elveția.

Datele colectate au arătat că măsurile de carantină au redus dezechilibrul dintre ritmurile sociale și biologice pe măsură ce oamenii au început să lucreze de acasă și să se culce la ore mai potrivite. Oamenii au dormit cu aproape 15 minute mai mult în fiecare noapte, însă datele raportate de subiecți au dezvăluit percepția că somnul a scăzut din punct de vedere calitativ.

În mod deloc surprinzător, această situație fără precedent a dus la o creștere a poverii psihologice percepute de oameni și a avut efecte adverse asupra calității somnului.

Din perspectiva sănătății, creșterea duratei și regularității somnului sunt benefice, cu condiția ca persoanele care au probleme privind calitatea lui să participe la activități fizice sub cerul liber, ceea ce a devenit posibil în majoritatea țărilor”, concluzionează oamenii de știință elvețieni.

 

Lasă un comentariu