„RECOMAND CONSUMATORILOR SĂ SCHIMBE FURNIZORUL DE GAZE CU CEL CARE ARE PREȚUL CEL MAI MIC"

Distribuie pe:

Consumatorii de gaze ar trebui să schimbe furnizorul actual cu cel care are prețul cel mai bun, în condițiile în care există pe piață oferte cu tarife mai mici chiar și cu 15%, iar diferența poate echivala cu factura pentru o lună de iarnă, a declarat, marți, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cadrul dezbaterii online Energy Forum - „Liberalizarea pieței de gaze și energie electrică".

„Dacă vă uitați în acest moment pe comparatorul de prețuri, veți vedea cel puțin opt oferte cu prețul mai mic decât cel al furnizorului actual, mai mic cu 10% până la 15%. Dacă acum prețul este de 134 de lei pe MWh, sunt oferte și cu 108 lei pe MWh", a spus Havrileț.

El a relatat că prietenii i-au cerut sfaturi despre ce ar fi mai bine să facă în legatură cu contractul de gaze de la 1 iulie.

„I-am sfătuit să aleagă oferta cu prețul cel mai mic, pentru că, din punctul de vedere al siguranței alimentării, sunteți safe, nu va fi nimeni deconectat, pentru că din punct de vedere tehnic nu poți fi deconectat. Iar dacă furnizorul are o anumită problemă și ajunge în faliment sau insolvență el trebuie să anunțe cu mult timp înainte și în 21 de zile te preia un alt furnizor", a continuat oficialul ministerial.

Havrileț a adăugat că el și-a schimbat furnizorul de două ori până acum.

„Eu am schimbat furnizorul de la prima liberalizare, din 2017. Nu am câștigat foarte mult, dar am vrut

să testez cum este atunci când schimbi furnizorul. Astăzi, zilele acestea, am schimbat încă o dată furnizorul, pentru că, într-adevăr, la gaze naturale diferența este foarte sensibilă, chiar cu 15%, iar 15% la un imobil mai mare înseamnă o lună de iarnă, ar putea să fie diferența de preț", a precizat secretarul de stat, în dezbaterea organizată de trustrul de presă DC Media Group.

Acesta a prezentat și date ale unui studiu al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, potrivit cărora circa 23% dintre locuințele din România sunt afectate de sărăcia energetică, respectiv 1,7 milioane de consumatori. Statul a acordat un tarif social la electricitate pentru 1.140.000 de gospodării, iar alți 10.000 de consumatori primesc ajutor de încălzire.

De la 1 iulie 2020, piața gazelor naturale din România a fost complet liberalizată.

Marii furnizori de gaze, E.ON și Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu același preț ca până acum. Aceasta în timp ce autoritățile au anunțat că populația va plăti cu 10-15% mai puțin, odată cu liberalizarea, întrucât cotația gazelor pe bursă a scăzut.

Piața de energie electrică urmează să fie complet liberalizată și ea de la 1 ianuarie 2021.

Lasă un comentariu