AGRICULTURA - ȘANSA ROMÂNIEI DE A PROGRESA

Distribuie pe:

Interlocutor: dr. ing. Mihai Tomșa

- Agricultura trebuie să rămână un domeniu prioritar în atenția vremelnicilor guvernanți. În calitate de specialist cu o vastă experiență în agricultura modernă, mai ales că, și după pensionare, practicați această îndeletnicire, ce părere aveți despre situația actuală din acest sector?

- În primul rând, politicienii trebuie conștientizați că agricultura reprezintă șansa națiunii române de a progresa. Ceea ce vă spun, nu este un slogan politic, și vin cu următoarele argumente: avem condiții pedoclimatice deosebite pentru a produce hrana necesară populației, în condiții de viață normale și de criză; mai avem oameni care lucrează și pot lucra mai departe în agricultură, cu condiția să fie lăsați și încurajați să lucreze în acest domeniu. În scurt timp, România poate redeveni independentă din punct de vedere alimentar, fără să mai apeleze la importuri massive de alimente. Astăzi, trăim rușinea să importăm 40-60 la sută din necesarul de alimente al României, când foarte ușor putem să devenim exportatori, nu de materie primă, de grâu, ci de produse de panificație; nu de porumb și orz, ci de carne, produse din carne și produse lactate. Iarăși vă amintesc că este strigător la cer să importăm fructe obținute în zona cu o climă temperată, de pildă mere și pere, iar noi să distrugem livezile. În urmă cu mai mulți ani, i-am propus primarului din Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, să-mi concesioneze livezile abandonate din dealul Clujului, spre Feleac, să-mi achite contravaloarea lucrărilor de întreținere, și, după doi ani, voi asigura 5 kg de mere pentru fiecare cetățean al Clujului. M-a refuzat categoric. Când afirm că vom reuși să redevenim o putere pe piața agroalimentară a Europei, mă bazez și pe faptul că am fost odată în această postură, dovadă că se poate. Ultimul cuvânt îl au cei care ne conduc țara, solicitând Uniunii Europene să acorde subvenții la fel cu cele acordate țărilor dezvoltate din uniune. Adică, dacă tot suntem considerați frați, toți din aceeași familie a UE, să fim tratați la fel, nu ca niște copii vitregi. Mai există un aspect important de care trebuie să se țină cont. Să lăsăm slugărnicia, în sensul că directivele Uniunii Europene să se aplice în practică potrivit specificului țării, nu orbește, pentru toți la fel, dacă tot se practică discriminarea în acordarea subvențiilor.

- Domnule doctor, am mai discutat despre camerele agricole, un subiect mult comentat, pus în practică, până la un punct, apoi abandonat de politicieni. Considerați că punerea în aplicare a Legii camerelor agricole va rezolva multe din problemele agricultorilor români?

- Înființarea camerelor agricole, un forum conducător pentru agricultorii din județ, este o necesitate. Trebuie să recunoaștem că este foarte greu de realizat, întrucât presupune să îmbinăm, în această formă organizatorică, interesul național cu interesul local, îndeosebi a fermierilor, indiferent de mărimea exploatațiilor agricole. Aceste camere să fie ale agricultorilor, conduse de ei printr-un consiliu director, retribuit într-un anumit fel, fiindcă nimeni nu lucrează pe gratis. Categoric, să nu se implice politicul în organizarea acestora. Mai ales că este nevoie ca fiecare cameră să aibă un fond de ajutorare a fermierilor, pentru cazuri speciale, mai ales în situații de calamități. Acest fond să se formeze din cotizații, subvenții de la stat, donații, sponsorizări, gestionat de cameră, fără implicarea politicului, în sensul că agricultorii să fie sprijiniți nu doar cu sfaturi, ci și financiar.

- Ați călătorit mult prin lume, ce fel de model credeți că s-ar recomanda agricultorilor români?

- În primul rând, trebuie să se țină cont de specificul agriculturii din România, apoi, în delegațiile care sunt plecate în vizite peste hotare, să fie cooptați și agricultori, nu doar parlamentari și politicieni, Aceste delegații să se documenteze la fața locului despre modul de constituire a camerelor agricole din Franța, Austria, Ungaria etc. Mai există un aspect, avem atâția academicieni, aceștia să coboare printre fermieri și autorități locale, să propună soluții...

 

 

Lasă un comentariu