ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII (OMS) DESPRE REDESCHIDEREA ȘCOLILOR ȘI INFECȚIA COVID-19 LA COPII: „IDEEA DE BAZĂ ESTE CĂ CEI MICI POT FI INFECTAȚI ȘI POT TRANSMITE INFECȚIA"

Distribuie pe:

În cadrul celei mai recente conferințe de presă a OMS (desfășurată online la 24 august), una dintre problemele intens dezbătute a fost legată de neclaritățile, incertitudinile și lipsa de coerență a multor țări privind redeschiderea școlilor în actualul context pandemic, incertitudini alimentate de lipsa unor date certe privind transmiterea noului coronavirus în rândul copiilor.

Dr. Maria Van Kerkhobe, epidemiolog în cadrul OMS, explică:

„Într-adevăr, avem multe întrebări și nelămuriri pe acest subiect, în special în ce privește emisfera nordică, deoarece multe școli încep să ia în considerare redeschiderea anului de învățământ. În fiecare zi, învățăm ceva nou despre acest virus, datorită muncii extraordinare a profesioniștilor din domeniul sănătății publice, a personalului medical din prima linie, a cercetătorilor din întreaga lume, care efectuează studii de înaltă calitate. În ceea ce privește școlile, se știe că ele funcționează în comunități, nu izolat, așa că marea necunoscută căreia încercăm să-i dăm de capăt este modul în care se produce transmiterea virusului în comunitatea în care funcționează școlile și să putem controla acest proces.

În ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor, există trei lucruri pe care le analizăm și lucrăm cu un grup consultativ tehnic, format din specialiști din cadrul UNICEF și UNESCO. Din fericire, marea majoritate a copiilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 par să aibă forme ușoare sau infecții asimptomatice, și aceasta este o veste bună. Există însă copii mici, există copii care pot dezvolta boli severe și există copii care au murit în urma infecției. Al doilea lucru pe care îl analizăm este cantitatea de infecție virală care se acumulează în organismul copiilor, dar acest nivel este dificil de măsurat, deoarece majoritatea copiilor au forme ușoare sau sunt asimptomatici, deci nu pot fi evaluați, în mod normal, prin sistemele actuale de monitorizare. Astfel că avem, în curs, studii de seroepidemiologie care stabilesc dacă un copil a fost infectat, metoda folosită fiind măsurarea anticorpilor.

Există o serie de studii în curs, deci datele sunt încă preliminare. Ceea ce constatăm din analiza rezultatelor preliminare ale studiilor seroepidemiologice este o oarecare diferență în rata infecției între copiii mai mici, în comparație cu adolescenții, deci trebuie să împărțim copiii pe grupe de vârstă. Al treilea lucru pe care îl analizăm este transmiterea în rândul copiilor, activitate destul de dificilă, în contextul în care majoritatea școlilor au fost închise la începutul acestei pandemii. Nu toate țările și-au închis școlile, dar multe au făcut-o, iar mulți copii au fost retrași din sistemul școlar și ținuți acasă. Știm, din studiile privind transmiterea între membrii familiei, că, copiii pot fi infectați, că adulții îi pot infecta pe copii, iar copiii îi pot infecta pe adulți, deși acest fenomen pare să se întâmple mai puțin frecvent. Dar, din nou, dacă vorbim de gradul e contagiozitate, trebuie să împărțim copiii pe grupe de vârstă și se pare că există o transmitere mai redusă în rândul celor mai mici, comparativ cu adolescenții. Deci, aceste date sunt preliminare, dar linia de bază este aceea că minorii pot fi infectați și pot transmite infecția.

Acestea sunt studii în curs de desfășurare - subliniază expertul OMS. „Dacă există o transmitere într-o comunitate, aceasta poate pătrunde în sistemele școlare, așa că aspectul pe care trebuie să ne concentrăm cu adevărat este reducerea transmiterii bolii în mediul școlar. Am prezentat orientări cu privire la modul în care școlile se pot redeschide în siguranță și am subliniat cum se poate face acest lucru: distanțare fizică, spații pentru igienizarea mâinilor, eticheta respiratorie, utilizarea potențială a măștilor de către personalul școlar sau, după caz, chiar de copii. Așadar, există o serie de considerații despre modul în care școlile pot fi redeschise, dar - subliniez din nou - trebuie să ne concentrăm mai întâi pe reducerea transmiterii în comunitate". (sursa- who.int/news)

 

Lasă un comentariu