UN ALT VIRUS UCIGAȘ NE AMENINȚĂ

Distribuie pe:

În urmă cu trei ani a apărut în România primul focar cu pestă Porcină Africană (PPA), fenomen care a provocat pagube importante fermierilor profilați pe creșterea porcilor în complexe agroindustriale, dar și în gospodăriile populației. Din păcate, autoritățile n-au fost capabile să stopeze boala, iar la ora actuală sunt focare în mai multe localități din țară, inclusiv în județul Mureș. Potrivit datelor oficiale, în ultimii trei ani, au fost în România peste 3.200 de focare, cu 612.226 animale moarte sau eutanasiate, din care 526.158 în ferme mari. Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România reclamă faptul că autoritățile nu cunosc efectivul real de porci, iar din estimările asociației rezultă că acest flagel a provocat pagube în valoare de 700 de milioane de euro. În ciuda numeroaselor interpelări și solicitări pentru demararea unor acțiuni concrete, pentru oprirea acestui virus, la fel de periculos ca și Covid 19, autoritățile nu au întreprins măsuri radicale. Vremelnicii guvernanți nu țin cont de o realitate, carnea de porc a fost și rămâne în continuare preferata românilor, iar fermierii sunt cei care pot asigura tot necesarul pentru populația României. Într-o țară din care se exportă masiv cereale, chiar și subvențiile acordate la hectarul din producția vegetală, suntem obligați să consumăm carne și preparate din carne, din import, din țările Uniunii Europene și din China.

Cu toate măsurile luate de Prefectura Județului Mureș, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Controlul Alimentelor Mureș, în luna trecută a fost semnalat un focar cu Pestă Porcină Africană la un pădurar din satul Țigmandru, comuna Nadeș. Atâta timp cât nu există o legislație care să cuprindă măsuri drastice de prevenire a focarelor din fondurile de vânătoare, măsurile întreprinse de autoritățile locale amintite, nu-și vor atinge scopul. Numeroasele fonduri de vânătoare private, de pe raza județului Mureș, nu pot controla populațiile de porci mistreți, principalul vector de transmitere al acestui virus. Dr. ing. Marius Bereș, specialistul numărul unu în creșterea porcilor în complexe industriale, directorul celui mai mare complex zootehnic din Transilvania, pentru producerea de material de prăsilă la porci dintr-o rasă performantă americană, situat în satul Coroiul Mic, comuna Coroisânmartin, complex aflat în proprietatea S.C. Ceragrim Ungheni, mi-a declarat zilele trecute că este foarte îngrijorat că la

doar 10 km de poarta complexului a apărut un focar de Pestă Porcină Africană, iar complexul este înconjurat de fonduri de vânătoare private, destinate să satisfacă pofta de-a ucide animale, a unor parveniți, boieri de modă nouă. “Sunt extrem de îngrijorat de apariția acestui focar, cu un virus agresiv, care poate provoca pagube imense atât la cetățeanul care își crește un porc de Crăciun în bătătură, (pentru o anume fericire să vadă vecinul că este în stare să sacrifice un porc), cât și în ferme sau complexe mari. Printr-un ordin al prefectului județului Mureș s-a instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. Timp de 40 de zile, niciun animal din exploatație nu se va mișca, târgurile sunt închise, iar medicii veterinari efectuează controale riguroase. Noi am luat măsuri severe de biosecuritate privind mișcarea personalului în fermă și de la domiciliu la locul de muncă. Am mai spus că noi avem medici veterinari foarte bine pregătiți, oameni care își fac datoria, sunt notificate fondurile de vânătoare din zonă, sunt măsuri de carantină sever dispuse și urmărite de Prefectură, DSVSA, Inspectoratul de Poliție, dar trebuie intervenit pentru lichidarea populației de mistreți care se deplasează, în această perioadă, după hrană, la culturile de porumb. În Polonia și Ucraina, când au apărut focare, porcii au fost lichidați cu mitraliera, la noi nu s-a dispus o măsură radicală pentru limitarea populației de mistreți” mi-a relatat doctorul Marius Bereș.

Ing. Ioan Pop, administratorul Ceragrim Ungheni și proprietarul Complexului de la Coroi, un specialist hărțuit de peste 6 ani, pentru vina de a demonstra că și noi, românii, suntem capabili să producem hrană românească pentru neamul nostru, nu să așteptăm la mila străinilor, (Am încercat de nenumărate ori să scriu despre patimile acestui fermier, dar mi-a interzis categoric, motivând că adevărul și dreptatea trebuie să răzbească odată și odată...) mi-a declarat: “Până acum s-au luat doar măsuri birocratice. Nu se dorește o lege care să reglementeze numărul de animale sălbatice mari, în condițiile când numărul acestora este de 3 ori mai mare decât arealul. Garda de mediu să propună o legislație care să reglementeze acest număr. În plus, atâta timp cât despăgubirile provocate de mistreți, urși, căpriori nu sunt suportate de fondurile de vânătoare, acest aspect nu se va reglementa. Pe cine interesează că efectivele de porci crescuți în ferme vor fi lichidate, când sunt interese să importăm carne de porc...?”

Pe lângă virusul Covid 19, numai virusul Pestei Porcine Africane ne mai lipsea, pentru o criză alimentară.

 

Lasă un comentariu