ANGAJATORII VOR AFLA DE LA CNPP CE SALARIAȚI SUNT ÎN PRAGUL PENSIONĂRII

Distribuie pe:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a implementat, recent, un sistem prin care Casa Națională de Pensii Publice notifică prin e-mail angajatorii cu privire la angajații aflați în pragul pensionării, astfel încât salariații să își poată pregăti documentele pentru casele de pensii.

Invitat la DiGi24, ministrul MMPS, Violeta Alexandru, a declarat că sistemul de notificare prin e-mail este pus în practică, iar reacția din partea angajatorilor a fost una foarte bună.

Potrivit ministrului MMPS, sistemul este unul foarte simplu și are în vedere să îi ajute pe angajați, prin intermediul angajatorilor, să își pregătească documentele în vederea prezentării lor la casele de pensii de care aparțin pentru prelucrarea datelor și pentru emiterea deciziei de pensionare.

“Aceasta este una dintre soluțiile necesare pentru a scurta la maximum perioada de timp în care o persoană trăiește, practic, din ultimul salariu până îi vine prima pensie. Eu caut soluții simple, fără să generez cheltuieli, iar aici vorbim despre un sistem de notificare prin e-mail, prin care angajatorul și angajatul aflat la vârsta pensionării să își pregătească documentele, astfel încât să scurtez la maximum perioada în care casa de pensii le prelucrează în vederea emiterii deciziei”, a declarat ministrul.

Totodată, ministrul a afirmat că este preocupat de faptul că un pensionar este pus în situația de a afla ce acte îi sunt necesare pentru dosarul de pensionare doar în momentul la care se prezintă la casa de pensii, iar o persoană care depune dosarul de pensionare, până primește prima pensie, trebuie să aștepte circa 45 de zile, timp în care depinde de ultimul salariu.

Important! Pentru a primi date despre salariații aflați în prag de pensionare, angajatorii sunt rugați să treacă adresa de e-mail în formularul D112. (L.P.)

Lasă un comentariu