“PENTRU A ASIGURA REVENIREA RAPIDĂ A ECONOMIEI ESTE NEVOIE CA POLITICA FISCALĂ ȘI MONETARĂ SĂ LUCREZE ÎMPREUNĂ”

Distribuie pe:

Investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0,4 puncte procentuale în trimestrul al doilea, iar câștigul salarial mediu nominal net a crescut în iulie cu 8,1% față de iulie 2019, însă, pentru a menține ritmul și a asigura revenirea rapidă a economiei, este nevoie ca politica fiscală și monetară să lucreze împreună, afirmă ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

“Vești bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II, economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgență. Totuși, investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0,4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe țări care pot arăta o astfel de performanță. A doua veste bună, în iulie, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% față de iulie 2019. Această creștere a venitului net de care beneficiază milioane de români este foarte importantă, mai ales în contextul crizei economice globale. Pentru a menține ritmul

și a asigura revenirea rapidă a economiei este nevoie ca politica fiscală și monetară să lucreze împreună”, a scris ministrul, marți, pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu a subliniat că spațiul fiscal este limitat, dar mai este loc de relaxare pe partea de politică monetară, atât la dobânzi, cât și la rezerve minime obligatorii, iar injecția de lichiditate în economie de până acum a funcționat perfect și trebuie continuată.

Potrivit datelor provizorii publicate marți de Institutul Național de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020.

Față de același trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5%, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria brută, și cu 3,9%, pe seria ajustată sezonier.

Pe de altă parte, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.468 de lei, în iulie 2020, cu 99 de lei, respectiv 1,8%, mai mare decât în iunie 2020, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.372 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 74 de lei (+2,2%), arată datele INS.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1%.

 

 

Lasă un comentariu