PÂINEA NEAMBALATĂ, SURSĂ DE INFECTARE CU COVID-19...

Distribuie pe:

Cercetătorii din cadrul Universității București, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș” și Institutul de Virusologie “Ștefan S. Nicolau”, citați de descopera.ro, au demonstrat că virusul SARS-CoV-2 rămâne ore bune detectabil pe pâine, deși ei se așteptau ca acesta să fie distrus de procesele chimice.

“Descoperirea noastră pune o întrebare uriașă autorităților din domeniu, respectiv Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului și Direcției de Sănătate Publică. În România, spre deosebire de alte țări, mai mult de jumătate din pâinea vândută este neambalată (în țara noastră, se produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de pâine) și, prin urmare, clienții pot să pună mâna direct pe produse și să aleagă ce pâine vor sau să renunțe la ea. În aceste condiții, este evident că cei care sunt infectați vor contamina pâinea cu virus activ.

Așa cum au arătat specialiștii încă de la începutul epidemiei, SARS-CoV-2 este prezent în aer și în picăturile extrem de fine pe care le producem când vorbim, iar gravitațional aceste picături ajung pe produsele care sunt expuse. De aceea, este indicat să ne spălăm pe mâini, să spălăm obiectele pe care le ating și alte persoane și să curățăm zonele expuse contaminării. Fructele și legumele trebuie și pot fi curățate, dar, din nefericire, pâinea neambalată nu poate fi... spălată.

Totodată, studiul arată că virusul nu poate să străbată ambalajul. Astfel, s-a constatat că, deși virusul a fost detectat pe ambalaj în anumite intervale măsurate, nu a fost detectat și pe fața interioară a ambalajului. Deci, după ambalare, pâinea nu mai poate fi contaminată și, prin urmare, soluția este simplă - ambalarea pâinii!

Studiul nostru și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 prin intermediul suprafețelor de polietilenă (polipropilenă) utilizate la ambalarea produselor de panificație.

În prima etapă de cercetare, au fost colectate secreții de tract respirator superior de la pacienți spitalizați la Institutul Național «Prof. dr. Matei Balș», confirmați pozitiv pentru SARS-CoV-2. Aceste probe biologice au fost utilizate pentru pregătirea suspensiilor cu care au fost contaminate materialele folosite la ambalarea produselor de panificație.

Punga de ambalaj a fost tăiată în pătrate cu latura de aproximativ un centimetru și s-au decupat bucăți de coajă de pâine cu grosimea de 3 - 4 mm și cu diametrul de 8 mm. Punga și pâinea au fost sterilizate cu UV (ultraviolete) pe fiecare parte, iar ulterior, pe fiecare bucată de pungă, respectiv pe pâine, s-a adăugat o anumită cantitate din proba biologică (de SARS-CoV-2), fiind menținut contactul timp de 30 de minute, o oră, respectiv trei ore.

După fiecare dintre aceste intervale de timp, s-a recurs la detectarea noului coronavirus, cu care probele au fost puse în contact. Rezultatul experimentului arată că virusul a fost detectat pe fața externă a pungii și pe pâine, la toate intervalele de timp selectate, însă virusul nu a fost descoperit și pe fața internă a pungii.

În concluzie, după ambalarea în folie de plastic (fără perforații), produsele de panificație nu mai sunt expuse riscului contaminării cu noul coronavirus. În același studiu, am descoperit că pe exteriorul măștii chirurgicale, noul coronavirus poate rezista până la șapte zile, pe bani, hârtie sau sticlă - până la patru zile, pe suprafețele de plastic - până la 72 de ore, pe inox, tesătură sau lemn, doar 48 de ore, pe ambalajele de carton - 24 de ore, pe cupru - patru ore, iar pe hârtia igienică - trei ore”, afirmă oamenii de știință români.

*

Mureșenii nu au motive de teamă!

Reamintim că autoritățile din județul Mureș au decis, încă de la finele lunii martie 2020, că toate magazinele de pe raza județului care comercializează produse de panificație vor lua măsuri pentru preambalarea acestora, iar lăzile pentru transport vor fi dezinfectate după fiecare utilizare.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CSJU) Mureș, în situația în care magazinele nu pot ambala produsele vor fi nevoite să suplimenteze personalul care servește la raft, astfel încât manipularea produselor și încasarea banilor să se realizeze de persoane diferite, echipate corespunzător.

“Având în vedere situația existentă la nivel național și necesitatea instituirii unor măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus, toate magazinele de pe raza județului Mureș care comercializează produse de panificație vor lua măsuri pentru preambalarea acestora. Acolo unde nu este posibil, se va suplimenta personalul care servește la raft, astfel încât manipularea produselor și încasarea banilor să se realizeze de persoane diferite, echipate corespunzător. Lăzile pentru transportul produselor de panificație vor fi dezinfectate după fiecare utilizare”, se arată în hotărârea CJSU Mureș din luna martie 2020.

 

Lasă un comentariu