SONDAJELE MĂSLUITE NU AU PUTUT TRUCA ȘI REALITATEA VOTULUI

Distribuie pe:

Am spus-o, în mai multe rânduri, sondajele de opinie din precampania electorală au avut prioritar un rol propagandistic, publicitar, pentru poziționarea favorabilă dar fictivă a unor formațiuni politice. În repetatele sondaje realizate de diverse institute și propagate la nivel național, în timp ce PMP era cotat adeseori între 2 și 4 la sută, alte formațiuni politice precum Pro România primea între 8-10 procente, USR-Plus între 12-18, ALDE avea mereu 5-7 la sută etc.

Din cuantificarea de până acum a voturilor la alegerile locale rezultă următoarele statistici reale, încă neoficiale.

Liberalii au obținut la aceste alegeri locale 33%, iar PSD a reușit un scor de 31% pe votul politic. În schimb, PSD va avea în mandatul 2020-2024 în jur de 1.450 de primari, iar PNL aproximativ 1.250.

USR-PLUS a produs un rezultat de 10% la nivel național și 45 de primari, în timp ce a patra forță a fost PMP, care a reușit peste 6% și vom avea 50 de primari, iar formațiuni ca UDMR (4,5%), Pro România (4,5) și ALDE (3%) nu ar putea cu un asemenea rezultat să atingă pragul la alegerile parlamentare din luna decembrie, unde e necesar un procent de 5%. Cu toate acestea, UDMR va avea 199 de primari. PSD s-a impus în 20 de județe în fața PNL la Consiliile Județene, în timp ce liberalii au terminat pe primul loc în doar 17 dintre județe.

Așadar, rezultatele electorale vădesc cu prisos sondajele nevrednic măsluite și-i descalifică pe manipulatori și sforari. PMP este a patra forță politică la nivel național, iar cei “învingători” prin sondaje sunt prăbușiți sub pragul electoral.

Lasă un comentariu