REDESCHIDEREA ANULUI ȘCOLAR 149 DE LOCALITĂȚI ÎN SCENARIUL ROȘU ȘI 903 ÎN SCENARIUL GALBEN

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, vineri la prânz, 149 de localități sunt în scenariul roșu privind condițiile de desfășurare a cursurilor școlare și 903 în scenariul galben.

“Sunt 149 de localități aflate acum în scenariul roșu. Sunt 903 localități în scenariul galben, în care vor merge copiii de grădiniță, vor merge cu prezență fizică clasele I-IV plus clasa pregătitoare și, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale care vor susține examenele naționale în curând”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

El a precizat că în ordinul comun pe care l-a semnat împreună cu ministrul Sănătății, referitor la începerea cursurilor, s-a încercat să se răspundă tuturor întrebărilor posibile cu privire la școlile care se deschid, în ce scenariu, având în vedere, totodată, perspectiva părinte - profesor - manager de școală.

 

SURSA DE FINANȚARE A TICHETELOR DE SPORTIV - LIPSITĂ DE UN CARACTER OBIECTIV ȘI REAL

Curtea Constituțională consideră că la adoptarea actului normativ care completează Legea educației fizice și sportului și care prevede introducerea tichetelor pentru sportivii de performanță s-a avut în vedere o sursă de finanțare “lipsită de un caracter obiectiv și real”.

În motivarea deciziei se arată că inițiatorii propunerii au menționat că sursa de finanțare este asigurată din valoarea accizei pentru alcool și băuturi alcoolice ce revine Ministerului Tineretului și Sportului pentru susținerea activității sportive. Însă, la momentul înregistrării inițiativei legislative la Senat, în vederea dezbaterii, pe 5 mai 2020, sursa de finanțare nu mai exista, deoarece prevederile respective fuseseră abrogate prin OUG 114/2018.

“În aceste condiții, neîndeplinirea obligației solicitării fișei financiare conduce la concluzia că la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanțare lipsită de un caracter obiectiv și real, astfel încât au fost încălcate prevederile constituționale cuprinse în art. 138 alin. (5) referitoare la stabilirea sursei de finanțare. Cheltuielile preconizate prin textele de lege criticate grevează asupra bugetului de stat, iar adoptarea lor ar fi fost posibilă doar după stabilirea sursei de finanțare în condițiile Legii fundamentale și după solicitarea fișei financiare de la Guvern”, se explică în motivare.

 

178 DE DOSARE PENALE ÎNTOCMITE ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ PENTRU NEREGULI ÎN DOMENIUL SILVIC

Polițiștii au efectuat peste 730 de controale și au fost întocmite 178 de dosare penale, în ultima săptămână, în cadrul acțiunilor desfășurate pentru protejarea fondului forestier, coordonate de Direcția de Ordine Publică.

“În perioada 29 ianuarie - 4 februarie, polițiștii au desfășurat 733 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. Au fost verificate obiective cum sunt exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare și ocoale silvice”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), transmis vineri AGERPRES.

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic, au fost înregistrate 178 de dosare penale, fiind cercetate 169 de persoane, și au fost aplicate 170 de sancțiuni contravenționale la Legea 171/2010 a contravențiilor silvice, în valoare de 289.400 de lei.

Ca măsuri complementare, au fost confiscați aproape 800 de metri cubi de lemn, fără documente legale, în valoare de peste 228.000 de lei. Potrivit sursei citate, au fost înregistrate 13 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, trei dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. AGERPRES

 

 

                                                                                                                                                                                                                

Lasă un comentariu