PACIENȚII CU TRANSPLANT ȘI ÎNSOȚITORII ACESTORA, VACCINAȚI ANTI-COVID, FĂRĂ PROGRAMARE!

Distribuie pe:

Pentru a veni în sprijinul pacienților cu transplant sau aflați pe lista de așteptare pentru transplant, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 (CNCAV) a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării acestor pacienți, inclusiv a însoțitorilor și a persoanelor care au aceeași adresă de domiciliu cu aceștia.

“Pentru vaccinarea acestei categorii de bolnavi cronici se va utiliza produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 și doza 2. Vaccinarea împotriva Covid-19 poate fi efectuată după un consult medical prealabil, adică înainte de transplant, în cazul pacienților, aflați pe lista de așteptare, sau la șase luni după transplant.

Pentru a veni prompt în sprijinul pacienților care își exprimă acordul de a fi vaccinați, centrele de transplant au obligația de a elabora listele cu persoanele care solicită vaccinarea și de a le înainta direcțiilor de sănătate publică județene.

Pacienții care sunt transplantați sau se află pe lista de așteptare pentru transplant pot declara, pe proprie răspundere, și datele persoanelor care locuiesc la același domiciliu, respectiv însoțitorii acestora, pentru a fi incluși pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz.

Direcțiile de sănătate publică județene vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care funcționează pe raza județului, pe criterii funcționale, și vor comunica această arondare centrelor de transplant.

Persoanele respective se pot vaccina în centrul de vaccinare la care sunt arondate, fără a fi necesară o programare în platforma informatică, sens în care reprezentanții centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare, cu 72 de ore înainte de data la care persoanele doresc să se vaccineze și să pună la dispoziție și lista nominală a celor care solicită vaccinarea.

În centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare.

Astfel, centrele de vaccinare vor înregistra persoanele din această categorie de bolnavi cronici care se prezintă pentru vaccinare în registrul electronic național de vaccinări, precum și persoanele care locuiesc la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare, corespunzător categoriei din care fac parte.

Dozele necesare pentru vaccinarea vor fi asigurate de direcțiile de sănătate publică județene și centrele regionale de distribuție”, precizează CNCAV într-un comunicat oficial. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu