STIMULENT DE RISC ACORDAT PERSONALULUI MEDICAL IMPLICAT ÎN TRATAREA PACIENȚILOR CU COVID-19

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de urgență, potrivit căreia personalul medical implicat în tratarea pacienților cu COVID-19 va primi stimulente de risc.

Potrivit ordonanței adoptate, pentru personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie care au activat în timpul stării de urgență și care au avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19 ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19, în urma activității desfășurate, acordarea stimulentului de risc se realizează din veniturile cabinetului medical, prin transferuri din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

“Medicii de familie sau specialiștii nu sunt salariați, ci reprezentanții propriilor cabinete medicale, iar veniturile decontate de case sunt veniturile cabinetului medical” se explică în comunicat.

Totodată, actul normativ reglementează expres faptul că stimulentul de risc se acordă pentru perioadele în care a fost instituită starea de urgență, respectiv: un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 16 martie 2020 - 14 aprilie 2020 și un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 15 aprilie 2020 - 14 mai 2020.

Ordonanța clarifică și noțiunea de “pacient suspect”, dar și activitățile desfășurate de personalul implicat în activitatea de asistență medicală comunitară, astfel încât să beneficieze de stimulentul de risc și personalul din asistență medicală comunitară implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, inclusiv cei care desfășoară activități specifice de inspecție sanitară, în spațiile în care a existat cel puțin un caz confirmat cu infecție SARS-CoV-2.

 

SEMNIFICAȚIA ÎMPLINIRII A 10 ANI DE PARTENERIAT STRATEGIC ROMÂNIA-SUA, MARCATĂ ÎN ÎNTÂLNIREA CORLĂȚEAN-MUNIZ

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlățean (PSD), l-a primit miercuri pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Statelor Unite ale Americii în România, David Muniz, întâlnire în care fost evidențiată importanța și semnificația aniversării, în 2021, a 10 ani de la semnarea Declarației comune cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre cele două țări.

Corlățean a menționat abordarea bipartizană constantă, de-a lungul acestor ani, din politica românească, cu privire la importanța strategică a Parteneriatului România-SUA, calificat constant în toate programele alternative de guvernare de la București, drept unul din cei trei piloni majori pentru politica externă românească (Parteneriatul România-SUA, apartenența la UE și dimensiunea de securitate care rezultă din calitatea de membru NATO).

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, miercuri, AGERPRES, cei doi oficiali au abordat teme din relația bilaterală în plan politic, cooperarea în domeniul securității naționale, teme economice, cooperarea nucleară civilă și implementarea Acordului interguvernamental semnat anterior în acest domeniu etc.

Corlățean a solicitat sprijinul autorităților americane pentru realizarea unei agende de contacte politice în cursul anului 2021, la nivelul Parlamentului României și, respectiv, Congresului SUA, în cadrul cărora va putea fi susținut politic și interesul legitim al României, de includere în Programul Visa Waiver.

De asemenea, cei doi oficiali au analizat evoluțiile de securitate din Flancul Estic al Alianței și din spațiul lărgit al Mării Negre și au abordat teme privind Parteneriatul Strategic între NATO și UE și evoluțiile conceptelor strategice din cadrul celor două organizații, a căror finalitate ar trebui să conducă la obiectivul unei Alianțe puternice și al unei Uniuni Europene eficiente, care să evite crearea de duplicări sau competiții, se menționează în comunicat.

 

Lasă un comentariu