PROIECT: BUGETARII NU VOR MAI CUMULA PENSIA CU SALARIUL!

Distribuie pe:

În ședința Guvernului de miercuri, 17 martie 2021, a fost aprobat, în primă lectură, proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul, urmând ca, săptămâna viitoare, să existe varianta finală ce va merge în Parlament.

În conferința de presă de la finalul ședinței, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că, în prezent, există 35.000 de persoane în România care cumulează pensia cu salariul în domeniul public.

“Printre principiile care stau la baza noii legi a salarizării, se numără și aceea că bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze, în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumululul pensiei cu salariul la stat, cu ce rămân.

Proiectul prevede posibilitatea continuării activității până la vârsta de 70 de ani, pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare, prevederea fiind valabilă atât pentru cei din sectorul public, cât și pentru cei din sectorul privat. Persoanele respective pot să revină asupra acestei opțiuni și să se întoarcă la pensie înainte să împlinească 70 ani.

Vorbim despre o opțiune, despre un drept, nu despre o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. Însă, în sectorul public, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensia cu salariul la stat au obligația ca, în 30 de zile de la publicarea actului normativ, să își exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze.

De asemenea, în noua lege a salarizării, propunem ca sporurile să nu depășească 20% din salariul de bază. Am solicitat ministerelor să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public, plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat: să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale.

Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie 2.300 de lei, nivelul salariul minim brut pe economie.

Nu avem o presiune foarte mare să finalizăm legea, de aceea ne-am propus cam un an de zile”, a declarat ministrul Muncii. (L.P.)

Lasă un comentariu