“ÎNȚELEGI CUM ESTE JUDECATĂ VALOAREA”

Distribuie pe:

Într-o zi, un tânăr și-a întrebat tatăl care este valoarea vieții lui. În loc să-i dea un răspuns direct, tatăl i-a pus în palmă o piatră și i-a cerut să se ducă la piață să vadă cât obține pe ea, dar fără să o vândă. “Daca cineva te întreabă cât costă, tu să nu spui nimic, doar să ridici două degete”.

Neînțelegând prea bine ce se întâmplă, băiatul a plecat la piață, iar acolo o femeie l-a întrebat: “Cât costă piatra asta? Aș dori să mi-o pun în gradină”. Băiatul fără să spună nimic, a ridicat două degete, iar femeia a spus: “2 dolari? O cumpăr!” A dat fuga acasă și i-a spus tatălui că o femeie a dorit să-i cumpere piatra pentru 2 dolari.

“Acum vreau să duci piatra asta la muzeul din josul străzii, i-a spus tatăl, și dacă cineva de acolo te întreabă cât costă, tu doar să ridici din nou 2 degete”. Băiatul a plecat spre muzeu, iar acolo un domn a dorit să-i cumpere piatra. Băiatul n-a scos nicio vorbă, a ridicat 2 degete și a așteptat. Bărbatul a întrebat: “200 de dolari? O cumpăr!” Mirat, a alergat spre casă și i-a spus tatălui că un domn de la muzeu dorește să-i cumpere piatra cu 200 de dolari. Tatăl a zâmbit: “Fiule, ultimul loc în care vreau să duci această piatră este magazinul de pietre prețioase. Arată piatra proprietarului magazinului și nu scoate o vorbă, iar dacă el întreabă care este prețul ridică 2 degete. Băiatul s-a dus la magazinul de pietre prețioase, a arătat piatra proprietarului, iar când acesta a întrebat prețul a ridicat cele 2 degete, așa cum îl învățase tatăl său. “În regulă, o cumpăr pentru 200.000 de dolari”. Băiatul, fără să știe ce să răspundă, a fugit acasă: “Tată, proprietarul magazinului de pietre prețioase vrea să o cumpere cu 200.000 de dolari”.

Tatăl l-a privit în ochi și i-a spus: “Înțelegi cum este judecată valoarea? Vezi tu, nu contează de unde vii, unde te-ai născut, culoarea pielii sau cât de bogat sau sărac te-ai născut. Contează unde decizi să te poziționezi tu, oamenii cu care decizi să te înconjori și cum decizi să ai grijă de tine.

 

Lasă un comentariu