LIBERTĂȚILE ȘI DREPTURILE INDIVIDUALE ÎN CONFLICT CU BINELE COLECTIV

Distribuie pe:

Ca și cum românii nu ar fi avut deja destule întrebări și dileme, societatea românească se împarte acum în două tabere. Vaccinați și nevaccinați. Oameni care au îmbrățișat ideea vaccinului și au acționat în consecință, pentru binele colectiv sau pur și simplu pentru propria lor persoană și planurile lor legate de viitor și ceilalți, care încă au întrebări și temeri vizavi de necesitatea, obligativitatea și eficiența vaccinului.

Auzim, tot mai des, discuții, pe tonuri din ce în ce mai ridicate, între cele două tabere. Vaccinații îi condamnă pe cei care nu vor să se vaccineze, de egoism și lipsă de responsabilitate, nevaccinații vor să își rezume dreptul de a alege, hotărâre bazată pe lipsa unor răspunsuri, pe teamă și, de ce nu, pe istoricul medical pe care fiecare nevaccinat îl are.

După cum bine știm toți, fără a avea cunoștințe și pregătire medicală, fiecare individ, organism în parte, reacționează altfel la medicamente, la orice stimul venit din interior sau exterior, la orice organismul nostru produce la nivel chimic sau este administrat din exterior, cu intenția de a balansa, ajuta sau stimula fie sistemul imunitar, fie un organ intern, fie o reacție necesară bunei funcționări al acestei complexe și minunate “mașinării”, care este organismul uman. Mai știm că și banalul paracetamol, atât de prezent în viața fiecăruia dintre noi, poate crea reacții diferite în fiecare organism.

În cazul bolnavilor cronici, care deja se află de mult timp sub un tratament, introducerea unui alt medicament trebuie bine gândită, pentru că poate interacționa cu celelalte medicamente și nu întotdeauna în cel mai bun mod. Sunt reacții chimice, uneori greu de anticipat și, mai trist, greu de controlat și stopat. În termeni populari, sunt medicamente care “se dau cap în cap”. Orice medic va prescrie un antibiotic, un antiinflamator, un analgezic în funcție de bolile pe care le are deja pacientul, de medicație, de eventualele reacții alergice, de cât de gravă este boala, de vârstă, inclusiv de kilogramele pe care le are pacientul. Nu poți trata în același mod un diabetic, un hipertensiv, un pacient care folosește antiagregante plachetare, anticoagulante, un bolnav care are anumite intoleranțe, astm bronșic, fibrilații, cardiopatie ischemică, probleme hepatice și lista e foarte lungă, chiar dacă au în comun aceeași boală. De aceea, medicii mereu te vor întreba de ce boli suferi, ce medicamente iei, vor cere o antibiogramă, analize, o urocultură etc., etc. Ei încearcă să prevină acele reacții chimice care s-ar putea produce în interiorul organismului nostru, reacții care pot provoca mai mult rău decât bine.

Cu toate că vaccinarea este un drept, pentru unii este o datorie civică, o responsabilitate față de semenii noștri, pentru sceptici, această vaccinare în masă, fără anamneză, fără răspunsuri și, în plus, sub presiunea unor limitări în exercitarea unor drepturi fundamentale creează neliniște și naște întrebări. E ca și cum ai spune unui copil: “Dacă nu termini din farfurie, nu primești desert!” Dacă nu te vaccinezi, nu mai poți călători, nu mai poți participa la evenimente, probabil ți se va refuza angajarea sau poate... nu vei mai putea intra nici în magazine să îți cumperi cele necesare traiului de zi cu zi. Nu seamănă a marginalizare? ... se vor întreba cei nevaccinați.

Bineînțeles, cei care s-au vaccinat deja, vor susține și motiva, cu argumente bine înțelese de ei, vaccinarea. E vorba de binele comun, de sănătatea lor, a familiilor, a societății și a populației la nivel mondial.

Dacă pentru o secundă ați crezut că doar în Parlament există partide, conflicte, frecușuri, discuții aprinse în contradictoriu, să vedeți ce scântei vor ieși între cele două tabere: cei vaccinați și cei care nu vor să se vaccineze. Discuții deja există, de la nivel familial, colegial, și se ajunge la discuții și luări de poziție tranșante în relațiile interumane de toate felurile și la toate nivelurile.

Este exact ceea ce are nevoie societatea românească, în general, și fiecare om în parte, ca tacâmul să fie complet, ca, pe lângă discrepanțele și animozitățile deja existente dintre oameni, bazate pe etnie, politică, cultură, statut social, cont în bancă să mai apară una: statuturile de vaccinat sau nevaccinat.

Lasă un comentariu