ROMÂNIA SUSȚINE IMPLEMENTAREA RAPIDĂ ȘI UNITARĂ A CERTIFICATULUI DIGITAL COVID

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni și marți, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată la Bruxelles, context în care a subliniat susținerea României pentru implementarea “rapidă” și “unitară” a certificatelor digitale COVID la nivel european.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat coordonarea pandemiei de COVID-19, obiectivele climatice ale Uniunii Europene, aspecte privind agenda externă a UE, precum relațiile cu Federația Rusă și cu Regatul Unit al Marii Britanii, incidentul aviatic din Belarus, situația din Orientul Mijlociu și din Mali. La finalul discuțiilor, liderii europeni au adoptat concluziile reuniunii cu privire la subiectele abordate.

În ceea ce privește coordonarea pandemiei de COVID-19, la nivel european, liderii UE au luat notă de progresele înregistrate cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, evidențiind importanța menținerii unui ritm accelerat al acestui proces, precum și a continuării eforturilor de consolidare a producției și furnizării de vaccinuri pe întreg teritoriul Uniunii. Șefii de stat și de guvern au subliniat importanța păstrării unei abordări prudente, în continuare, în gestionarea pandemiei și a coordonării în gestionarea măsurilor, în perspectiva sezonului estival, context în care au salutat acordul obținut, la nivel UE, cu privire la certificatul digital COVID, a informat Administrația Prezidențială.

Un accent deosebit a fost pus pe rolul global al Uniunii în gestionarea crizei, fiind reafirmat angajamentul de a consolida producția globală de vaccinuri anti-COVID și de a accelera procesul de donare de seruri către statele din afara UE, cu cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului. Consiliul European a făcut apel la continuarea eforturilor pentru asigurarea unui acces echitabil, la nivel global, la vaccinuri și a exprimat sprijinul pentru rolul prioritar al mecanismului COVAX în acest sens.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în intervenția sa, președintele Klaus Iohannis a reafirmat susținerea României pentru menținerea abordării coordonate, la nivel UE, atât cu privire la dimensiunea gestionării curente a crizei sanitare, cât și în ceea ce privește demersurile de relaxare graduală a măsurilor restrictive introduse de statele membre. Șeful statului a evidențiat și importanța deosebită a continuării unui ritm accelerat al campaniilor de vaccinare, alături de creșterea eforturilor privind producerea și asigurarea unor rezerve suficiente de vaccinuri la nivel european.

“Președintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstituționale privind Certificatul digital COVID și a subliniat susținerea țării noastre pentru implementarea rapidă și unitară a acestor certificate la nivel european. Președintele României a insistat asupra faptului că utilizarea acestui certificat nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație”, arată Administrația Prezidențială.

Șeful statului a mai evidențiat importanța solidarității la nivel internațional, context în care a reafirmat susținerea României pentru operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, în special a partenerilor Uniunii din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest. În acest context, președintele Iohannis a menționat că România a donat Republicii Moldova peste 300.000 de doze și că urmează să doneze Ucrainei 100.000.

Cu referire la schimbările climatice, șefii de stat și de guvern au reiterat concluziile Consiliului European din decembrie 2020 și au salutat acordul obținut recent în negocierile privind legea climatică. De asemenea, liderii europeni au invitat Comisia Europeană să lanseze pachetul de propuneri legislative “Fit for 55”, precum și să realizeze o evaluare detaliată a impactului de mediu, economic și social a acestuia la nivelul statelor membre UE. Totodată, liderii UE au salutat reluarea angajamentelor SUA față de prevederile Acordului de la Paris și au lansat un apel către partenerii globali, în special membrii G20, pentru creșterea nivelului de ambiție în acest domeniu, în perspectiva reuniunii COP 26 de la Glasgow.

Președintele Iohannis a subliniat importanța asigurării unei înțelegeri comune la nivelul statelor membre și al instituțiilor europene, cu privire la modalitatea cea mai potrivită pentru asigurarea tranziției ecologice, inclusiv din perspectiva contribuției și a implicațiilor pentru fiecare stat membru la atingerea obiectivelor europene.

În acest sens, șeful statului a evidențiat importanța elaborării unor analize de impact care să includă o evaluare la nivel social, economic și de mediu a acestor măsuri, pentru fiecare stat membru.

În cadrul reuniunii, liderii europeni au avut o dezbatere strategică cu privire la relațiile UE - Rusia. Șefii de stat și de guvern au condamnat acțiunile “ilegale”, “provocatoare” și “disruptive” ale Federației Ruse la adresa Uniunii și statelor sale membre și au reafirmat unitatea și solidaritatea UE, precum și sprijinul pentru Republica Cehă, respectiv pentru partenerii estici. Liderii europeni au invitat Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană să prezinte un document care să conțină opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Federația Rusă, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna iunie.

“Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru o abordare unitară și solidară a Uniunii, bazată pe cele cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, președintele României a susținut necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii, care să conțină opțiunile de politică privind abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă, apreciind necesară o implicare a Uniunii pentru consolidarea securității și stabilității partenerilor estici, prin toate politicile și instrumentele europene, și, în special, a Parteneriatului Estic”, arată Administrația Prezidențială.

Totodată, liderii europeni au condamnat “ferm” acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia. În context, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor do.

Cu privire la relațiile UE cu Marea Britanie, liderii europeni au salutat intrarea definitivă în vigoare, de la 1 mai, a Acordului Comercial și de Cooperare între UE și Regatul Unit, care, împreună cu Acordul de retragere și Protocoalele sale, oferă cadrul relațiilor dintre cele două părți. Șefii de stat și de guvern au subliniat necesitatea implementării integrale și efective a celor două acorduri, evidențiind și necesitatea desfășurării relațiilor în condițiile unui echilibru permanent între drepturile și obligațiile partenerilor. Liderii europeni au reafirmat faptul că relațiile cu Regatul Unit trebuie să rămână reciproc avantajoase, fără a afecta integritatea Pieței Unice, a Uniunii Vamale și a autonomiei decizionale a UE. Consiliul European a făcut apel la Regatul Unit să respecte principiul nediscriminării între statele membre UE.

În intervenția sa, Klaus Iohannis a subliniat că este necesar ca cele două acorduri să fie puse în aplicare pe deplin și eficient. Președintele României a reafirmat și susținerea pentru principiile unității, solidarității, nediscriminării și asigurării unui tratament egal pentru toate state membre ale Uniunii, apreciind că respectarea acestora rămâne prioritară și în contextul noului parteneriat cu Marea Britanie.

Lasă un comentariu