NOI PROVOCĂRI ALE IREDENTIȘTILOR MAGHIARI - STATUIA LUI MIHAI VITEAZUL DIN SFÂNTU GHEORGHE A FOST PROFANATĂ

Distribuie pe:

Grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, unde aproximativ 200 de persoane au sărbătorit vineri, 4 iulie 2021, împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a statutat destrămarea Imperiului austro-ungar și unirea Transilvaniei cu România, a fost profanat cu culorile steagului maghiar.

“Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe a fost vandalizat aseară. Persoane necunoscute au vopsit drapelul Ungariei pe soclul statuii lui Mihai Viteazul.

Mulțumim frumos Kelemen Hunor, Antal Arpad, Tamas Sandor! Mulțumim frumos UDMR!”, a scris deputatul AUR Dan Tanasă pe Facebook.

Totodată, activistul Mihai S. Tîrnoveanu a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook:

“Vom merge cu steagurile triumfătoare ale românilor și mai des în Covasna! Acum ne pregătim pentru 10 iunie Valea Uzului (ora 17).

Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea pe furiș după manifestarea solemnă a românilor din centrul orașului… asta e replica lor provocatoare!

Solicităm organelor de anchetă să-i găsească pe făptași și Primăriei sa înlăture grabnic urmele jalnice ale profanării!”, a scris, de asemenea, Mihai S. Tîrnoveanu.

Pe 4 iunie 1920, România și alte țări aliate, pe de-o parte, și Ungaria, pe de altă parte, s-a semnat Tratatul de la Trianon, cel care consfințea, printre altele, Marea Unire.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea acestui tratat, prof. Ioan-Aurel Pop a explicat însemnătatea acestui moment pentru România.

Tratatul de la Trianon este prezentat de propaganda maghiară drept “cea mai mare nedreptate istorică făcută de către marile puteri occidentale Ungariei eterne, stăpâna Bazinului Carpatic”. De aceea, mulți maghiari văd în Tratatul de la Trianon momentul destrămării Ungariei, în urma “răpirii” de către marile puteri a “provin-ciilor sale istorice”, anume Transilvania, Slovacia, Croația etc. Las deoparte faptul că Ungaria nu a mai fost, de la finele Evului Mediu (adică din 1541 și până după Primul Război Mondial), o țară independentă, ci a făcut parte din Imperiul Otoman și din Imperiul Habsburgic (devenit, de la 1867, pentru 51 de ani, Austro-Ungar).

1 comentariu

  1. VASILE 9 iunie, 2021 at 07:58 Răspunde

    Gestul este rușinos! El exprimă o stare de spirit antiromânească a unor etnici maghiari. Ceea ce îi descalifică d.p.v. civic.

Lasă un comentariu