ÎN ATENȚIA AGRICULTORILOR: SOIUL DE GRÂU BIHARIA

În agrointeligența.ro a fost publicat un articol de senzație, în atenția fermierilor care se ocupă de cultura grâului. Iată despre ce este vorba.

Biharia este noul soi de grâu care a fost omologat prin procesul-verbal din 29 martie 2021. Acest soi de grâu a fost dezvoltat în Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Lovrin, județul Timiș. În câmp, la Caracal, s-au obținut 11.700 kilograme de grâu la hectar. Comisia de Înregistrare a Soiurilor de Plante Agricole și Horticole din cadrul Institutului de Stat pentru Plante Agricole și Horticole a omologat noul soi de grâu, trecând de la numele de cod “Lovrin 5X” la “Biharia”, denumirea comercială a noului soi de grâu, și care va putea fi semănat de fermieri din toamna aceasta. Acest soi de grâu a gost dezvoltat de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Lovrin, județul Timiș. Munca cercetătorilor timișeni a fost încununată de succes în această primăvară, iar soiul de grâu a fost omologat prin procesul-verbal din data de 29 martie a.c. Conform rezultatelor, acest soi de grâu este unul din cele mai productive și a fost prezentat cu prilejul “Zilei Câmpului de Cercetare-Dezvoltare”, organizat de SCDA Lovrin, la începutul lunii iunie a.c. și a fost verificat și dovedit în câmp, la Caracal. “O nouă ediție a Zilelor Câmpului, de data aceasta a câmpului cultivat cu grâu, a grâului în mod special, o ediție care și anul acesta s-a realizat cu ajutorul partenerilor și prietenilor noștri, suntem vechi parteneri, putem spune că suntem și prieteni, care și-au prezentat și au venit cu 40 de soiuri de grâu pe care le au cultivate aici, plus încă 12 variante de tehnologie care și ele sunt prezentate în câmpul nostru”, a afirmat Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare a Agriculturii de la Lovrin. “Cel mai nou soi creat în România este soiul Biharia - soi omologat doar în urmă cu două luni. A fost testat în rețeaua de testări a Institutului de Stat - ISTIS, timp de trei ani, sub numele de Lovrin 5X. A dovedit un potențial productiv foarte ridicat, mai ales pe partea de sud a țării, datorită faptului că are și o toleranță și rezistență la secetă și la arșiță. În plus, are capacitatea de a vegeta la temperaturi mai scăzute, respectiv, în toamnele prelungite până în luna decembrie, respectiv, ierni foarte blânde. El asimilează, lucrează în această perioadă și de aici și capacitatea lui de a realiza sporuri importante de producție”, a declarat Gheorghe Bonta, cercetător științific principal la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin. “Acest soi, pe lângă potențialul productiv foarte ridicat, menționez că cea mai mare producție a realizat-o la Caracal, anul trecut, de 11.700 kilograme la hectar, în condiții de cercetare, fertilizare și agrotehnică, toate condițiile la optim, de aceea putem afirma că are un potențial productiv, undeva la 12.000 kilograme la hectar”, a mai declarat el. “Producții mari a realizat în județul Teleorman, respectiv în județul Constanța, anul trecut, fapt care îl și recomandă a fi cultivat cu precădere în astfel de regiuni. În județul Teleorman, cele mai mari producții obținute au fost de peste 9.000 kilograme la hectar, în urmă cu doi ani, în județul Constanța s-a apropiat de 10.000 kilograme la hectar” a mai declarat cercetătorul. “Noul soi Biharia s-a dovedit printre cele mai rezistente la virusul piticirii grâului. Are și o constanță, o stabilitate foarte bună a producțiilor de la an la an. În 2019, fiind testat în 18 puncte pedoclimatice diferite din România, în competiție cu alte 25 de soiuri, s-a situat pe primul loc pe țară, cu un spor de aproximativ 500 de kilograme față de media soiurilor testate. (...) Este recomandat a fi cultivat în cea mai mare parte a țării, dar mai ales pe partea de sud a României și partea de vest, Câmpia Română și Câmpia de Vest.”. La Lovrin, aceeași cercetători au omologat soiul de grâu denumit “Dacic”, în urmă cu doi ani. Referitor la acest soi de grâu, cercetătorul a afirmat: “Acest soi a fost omologat în urmă cu doi ani și este soiul care va urma să ia locul soiului la vechi, “Crișana”. Vorbim despre soiuri de o calitate deosebită, tolerante la aciditatea solului, la pH-ul scăzut al solului și la toxicitatea ionilor de aluminiu prezenți în solurile acide, soluri prezente mai ales în zona colinară și de deal din vestul țării și din Transilvania. (...) Acest soi are și un potențial productiv ridicat, a realizat cea mai mare producție, de 9.700 kilograme la hectar la Odorheiu Secuiesc, în condiții experimentale. Pe lângă toate acestea, este și un soi de calitate foarte bună de panificație, calitate moștenită de la unul dintre părinți, soiul american “Atlas 66”. În perspectivă, îl recomandăm a fi cultivat în Câmpia de Vest, Transilvania și Nordul Moldovei, acolo unde și condițiile meteo sunt mai apropiate de optim pentru cultura grâului. (...) Este o însușire extraordinară în condițiile în care asistăm la modificări climatice, când în fiecare an apar noi și noi boli și dăunători. Este un soi de perspectivă, de calitate foarte bună și cu potențial productiv ridicat. Îl recomandăm cu căldură fermierilor, mai ales că avem în multiplicare acest soi și, încă din acest an, putem pune la dispoziție, din categoria bază, sămânță de calitate superioară, tratată, condiționată”, a declarat Gheorghe Bonta.

Lasă un comentariu