MIROSUL... BOLILOR

Distribuie pe:

Dacă în ciuda igienei riguroase corporale și dentare simțim că mirosim dubios, ar trebui să ne prezentăm de urgență la medic, ne atrage atenția dr. Vasi Rădulescu, citat de descopera.ro.

În opinia acestuia, anumite boli sau afecțiuni severe pot fi recunoscute imediat după anumite mirosuri specifice ale gurii sau ale pielii, care nu au nicio legătură cu igiena, astfel:

Mere putrede (acetonă) - Acest miros poate indica o stare cetoacidozică ce apare în diabet. Foarte frecvent se întâlnește în debutul unui diabet de tip 1 (un copil cu un astfel de miros apărut deodată, asociat cu alte semne, poate indica această patologie) sau la persoanele cu diabet dezechilibrat. Această halenă (miros neplăcut al respirației) cetonică poate indica și etilism acut (intoxicație cu alcool).

Amoniacal - Mirosul de amoniac apare în stări uremice, dar mai este prezent și ca miros hepatic, în stările de ciroză avansată.

Migdale amare - Este un miros tipic în intoxicația cu cianuri.

Ouă alterate - Este un miros înțepător, caracteristic intoxicației cu hidrogen sulfurat.

Pește alterat - Mirosul neplăcut de pește poate indica insuficiență hepatică. Uneori, această afecțiune este asociată și cu mirosul de ridichi de pământ.

Usturoi - Intoxicația cu arsenic și compuși organo-fosforici (de exemplu, insecticide) este asociată cu mirosul de usturoi.

Sirop de arțar - Mirosul este specific urinii și poate indica leucinoză, o boală ereditară caracterizată prin tulburarea metabolismului acizilor din organism, cu alterarea conștienței, cu mișcări anormale ale corpului și ale ochilor, cu retard mintal și comă. (L.P.)

Lasă un comentariu