ÎNVĂȚĂTORUL, DUMNEZEU ȘI... ISTORIA

Distribuie pe:

“Istoria este singurul mijloc de a deștepta în sufletul nostru iubirea cea sfântă de țară; ea ne arată cum popoarele au fost mari când au știut să sacrifice interesele pentru binele aproapelui și pentru binele comun; tot istoria ne învață iarăși că dreptatea este legea ei supremă și că nici o faptă abătută de la norma naturală de purtare nu rămâne fără a atrage pedeapsa după sine”.

Alexandru D. Xenopol (1847-1920), istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. S-a destins ca filosof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de elevul său, Nicolae Iorga.

***

• “În fața lui Dumnezeu te pierzi pe tine, dar te regăsești întru El, așa cum nu te-ai cunoscut niciodată, dar cum poate că ai dorit întotdeauna. În fața lui Iisus revii la firea ta adevărată, și aici te aduce iubirea de oameni a lui Dumnezeu. Altfel iubește Dumnezeu, de cum iubește omul. Omul amestecă iubirea cu plăcerea, și asta-i decăderea lui. Dumnezeu te ridică deasupra ta, te crește la mărimi sufletești nebănuite, până prinzi, între oameni fiind, asemănarea dumnezeiască”.

Arsenie Boca (1910-1989), arhimandrit, scriitor, pictor bisericesc, vizionar, starețul mănăstirii Prislop.

***

• “Un dregător de lege L-a întrebat pe Iisus Hristos: “Bunule învățător, ce să fac să moștenesc viața de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce mă numești bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. Știi poruncile: Să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pa mama ta... și pe toate celelalte aduse de Moise, să le împlinești”.

“Se spune că era odată o mamă care avea un singur băiat, care tocmai intrase la facultate. S-a gândit ea că vine iarna și să-i croșeteze un pulover de lânică. Când a plecat la școală, băiatul n-a vrut să ia darul mamei cu el, socotind că în lumea unde el merge este ceva prea ieftin. Mama... n-a spus nimic pentru a nu-l supăra, dar inima ei s-a întristat pentru neascultarea și nepăsarea băiatului la munca ei, și datoria lui de a o asculta”.

“Cu atât mai mult, Dumnezeu care ne iubește, se supără pentru neascultarea voii Lui și a legilor date, care sunt spre fericirea noastră!”

P.S. Ioan cap. 10, vers. 14-16: “Eu sunt Păstorul cel bun și cunosc oile Mele și ele mă cunosc pe Mine. Precum Mă cunoaște pe Mine Tatăl și Eu cunosc pe Tatăl. Și sufletul îmi dau pentru oi. Am și Eu alte oi, care nu sunt din staulul acesta și pe acelea trebuie să le aduc și vor auzi glasul Meu și va fi o turmă și un păstor”.

Lasă un comentariu