MOARTEA, TUNUL ȘI... GUVERNUL

Distribuie pe:

* “Orice țară are Guvernul care-l merită... Strigăm contra guvernelor că nu sunt drepte; dar noi, oare, suntem drepți? Dar, se știe că un tron nu se întărește cu bande de hoți și bandiți. Nu vă plângeți de guvernele voastre, ele sunt ceea ce voi voiți să fie. “Cu o națiune plină de virtuți morale, nici un guvern rău nu poate exista”.

Dimitrie Bolintineanu (1819-1972), poet, prozator, publicist, om politic, revoluționar de la 1848.

***

* “Pe zidurile cetății din Edinburg, Germania, se află așezat un tun care face rolul de ceas. Regulat și precis, la orele douăsprezece din zi, tunul slobozește o bubuitură puternică ce se aude în întregul oraș. În acele clipe, pe străzile orașului se văd oameni îndreptându-și ceasurile. Bubuitura tunului este parcă un aviz: “Oameni buni, îndreptați-vă ceasurile”.

Pentru noi, creștinii, cred că ar trebui, să existe un tun care să ne spună, așa cum spune Sf. Scriptură. «Deșteaptă-te, tu, cel ce dormi!», iar pentru toți românii cu suflet și trăire românească adevărată, ar trebui să existe un tun deșteptător care să ne spună asemenea imnului drag «Deșteaptă-te, române!...»“.

***

* “A te teme de moarte nu este altceva decât a-ți atribui o înțelepciune pe care nu o ai, adică a-ți închipui că știi ceea ce nu știi. Fiindcă nimeni nu știe ce este moartea, nici măcar dacă nu cumva ea este cel mai mare bine pentru om, și cu toate acestea ne temem de ea de parcă ar fi cel mai mare dintre ele. Dar nu e oare cea mai rușinoasă dintre ignoranțe să-ți închipui că știi ceea ce în realitate nu știi”?

Platon (428-347 î. Hr), filosof al Greciei antice și fondatorul Academiei din Atena. Alături de profesorul său, Socrate, și cel mai cunoscut student al său, Aristotel, Platon a pus bazele filosofiei occidentale și științei.

P.S. Iov, cap. 37, vers. 23-24 și cap. 38. ver. 3-5: “Pe Dumnezeu Atotputernic nu putem să-L ajungem cu priceperea noastră. El este Atotînalt în putere și bogat în judecată și nu calcă niciodată dreptatea în picioare. Pentru aceea oamenii se tem de El și i se închină; El însă nu-și pogoară privirea asupra nici unuia dintre cei ce se cred pe sine înțelepți. Încinge-ți coapsele ca un viteaz și Eu te voi întreba și tu îmi vei da lămuriri! Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi dacă știi ce să spui! Știi tu cine a hotărât măsurile pământului sau cine a întins deasupra lui lanțul de măsurat?

Lasă un comentariu