În livada Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București - ROMÂNIA A AVUT ANUL ACESTA O PRODUCȚIE IMPRESIONANTĂ DE RODII, CURMALE ȘI BANANE

Distribuie pe:

Cu cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători, iulie își merită renumele de luna lui cuptor. Iar canicula s-a prelungit și în august.

În sudul țării au fost peste 40 de grade resimțite, alimentate de un cod galben și portocaliu de căldură, dar și vijelii.

Totuși, în timp ce oamenii caută umbră în zilele fierbinți, fructele exotice, precum rodii, curmale, sau banane, au dat rod bogat și în România, ajutate de căldura soarelui.

O plantație cu fructe exotice din livada Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București are o producție excelentă, grație temperaturilor foarte ridicate din această vară.

Curmale dobrogene, diferite soiuri de kaki sau smochinele sunt câteva din fructele care rodesc la noi, iar la sfârșitul lunii septembrie va fi organizată și o degustare.

Florin Stănică, Prorector USAMV: “Smochinul este prin excelență o specie mediteraneană, care rezistă la temperaturi ridicate și în același timp rezistă la secetă. Frunzele sunt cerate și face ca planta să nu piardă apă”.

Astfel de plantații se întâlnesc la noi în țară în zona Carpaților de curbură, la Istrița, Mizil sau Tohani. Aceste fructe sunt rezistente la secetă și rodesc la temperaturi mari, așa cum s-au înregistrat luna trecută la noi.

Iar raportul experților ONU legat de climă estimează că sudul țării noastre va avea o climă mediteraneană, cu 40 de grade toată vara. Aceste schimbări se văd deja la vecinii bulgari.

Viceprimarul localității Olimpya, Bulgaria: “Am înnebunit când am văzut la Blavovrad pomi de măsline, în Bulgaria. Și la valea Seres. În perioada  '90, niciodată nu erau măsline în Valea Seres. Înseamnă că după 20 de ani cum urcă clima.

Se vede că în fiecare vară avem perioade de căldură, de fenomene dificile, cu temperaturi foarte mari”.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: “O să avem mai multe zile, în medie cu 15 zile mai mult cu temperaturi peste 40 de grade. În special pentru partea de Sud a României. Și atunci avem o problemă pentru că sunt temperaturi extreme, valuri de căldură, e mai greu să ne adaptăm. Acum nu e neapărat cazul că se va întâmpla așa, acesta este un scenariu climatic”.

Temperatura globului ar putea crește cu 1,5 grade Celsius până în anul 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările inițiale.

(stirileprotv.ro)

Lasă un comentariu