ADEPȚII CONSPIRAȚIEI SUFERĂ DE BOLI PSIHICE GRAVE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Oregon, citați de descopera.ro, susțin că persoanele predispuse să creadă și să răspândească teoriile conspirației ar putea suferi de anumite afecțiuni psihice, care le determină să respingă adevăruri bazate pe dovezi științifice și să își creeze propria realitate în care le sunt confirmate convingerile false.

Trăsăturile psihologice ale adepților conspirației sunt machiavelism, narcisism, psihopatie și sadism.

“Indivizii care posedă personalități reunite denumirea Dark Tetrad (concept care cuprinde machiavelismul, sadismul, narcisismul și psihopatia) sunt mai înclinați să creadă că moartea prințesei Diana a fost orchestrată de familia regală britanică sau că aselezenizarea nu a avut niciodată loc și că... pământul este plat. Mai nou, sunt convinși că vaccinurile antiCovid-19 sunt arme ale ocultei mondiale, menite să îmbolnăvească populația lumii.

În termeni cât mai simpli, persoanele care împărtășesc astfel de trăsături psihologice sunt dezagreabile. Ele sunt mai predispuse să aibă credințe false și ciudate, decât să accepte adevărul.

Ele simt că nu dețin controlul și că, astfel, prin acuzarea corporațiilor, a guvernelor sau a persoanelor potente din punct de vedere financiar, pot să aibă un sens în viață.

În cadrul studiului nostru, au participat aproximativ 500 de studenți, care au fost supuși mai multor teste psihologice, prin care am măsurat tendințele către conspirații și credințe false, senzația de lipsă de control asupra viitorului, nevoia de a ieși în evidență, încrederea sau neîncrederea în alte persoane, precum și empatia sau lipsa acesteia.

Analizând rezultatele obținute, am observat că ideația conspirativă este asociată cu machiavelism, sadism, narcisism și psihopatie. Mulți dintre noi credem că persoanele care aderă la teoriile conspirației sunt pur și simplu needucate sau stupide.

Însă lucrurile nu stau tocmai așa. Unele vor să socializeze, să se conecteze cu alte persoane, să le fie validate convingerile. Altele vor să profite de naivitatea celor care au încredere în ele.

Am vrut să vedem care sunt resorturile mentale ale acestor persoane, ce stă în spatele acestor credințe și teorii ale conspirației. Odată aflate rădăcinile ce stau la baza teoriilor conspirației, putem găsi metode prin care să combatem dezinformarea și prin care îi putem ajuta pe acești oameni. Pentru că mulți au nevoie de ajutor de specialitate.

Machiavelismul se manifestă prin manipularea și exploatarea altor persoane, lipsa moralității, insensibilitate, cruzime, interes exagerat față de propria persoană.

Narcisismul este caracterizat prin grandomanie, lipsă de empatie, vanitate, mândrie exagerată.

Psihopatia se manifestă prin impulsivitate, comportament antisocial, egoism exagerat, personalitate crudă și lipsită de empatie sau de remușcări față de alte persoane.

Sadismul este caracterizat de cruzime, comportament abuziv, perversiune care constă în obținerea plăcerii prin dominarea și crearea de suferință fizică sau morală altei persoane.

Nu trebuie decât să fim atenți la caracteristicile psihice ale celor care cred în conspirații, să le respingem credințele false și să îi... ajutăm”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu