KREMLINUL SUSŢINE CĂ LIVRĂRILE DE GAZE RUSEŞTI SPRE EUROPA SUNT LA UN NIVEL MAXIM

Distribuie pe:

“Nimic nu poate fi livrat dincolo de contracte. Cât? Pe gratis? Este o problemă de negociere cu Gazprom”, le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Separat, adjunctul Ministrului Energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat calendarul pentru pomparea de gaze naturale în facilităţile de stocare până la 1 noiembrie, ceea ce sugerează că nu se grăbeşte să furnizeze Europei cantităţi suplimentare de gaze pe piaţa spot.

Consolidarea stocurilor în Rusia este principala prioritate, a reafirmat recent cel mai mare furnizor de gaze al Europei. Doar după reumplerea propriilor capacităţi de stocare până la finalul lui octombrie, Gazprom va analiza potenţiala creştere a exporturilor către Europa continentală, se arată în notele separate ale analiştilor de la Wood & Co. şi BCS Global Markets, după un webinar cu şefii Gazprom.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. (AGERPRES)

PSD VREA SĂ PLAFONEZE PREŢUL ENERGIEI, DAR ANRE SPUNE CĂ ESTE NEVOIE DE AVIZUL COMISIEI EUROPENE

Senatorul PSD Daniel Zamfir a iniţiat o lege privind plafonarea preţului final al energiei pentru şase luni şi a profitului furnizorilor la 5%, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) susţine că acest lucru nu poate fi aplicat fără acordul Comisiei Europene, fiind ajutor de stat.

Comisiile economice reunite din Parlament s-au întrunit miercuri pentru raportul final asupra legii.

“Propunem plafonarea pentru şase luni a preţului energiei, iar profitul furnizorilor să fie de maximum 5%. Preţul se va reduce la jumătate, 460 lei pe MWh la energie electrică - cât plăteşte şi ministrul Energiei la curent, iar cel la gaze cu mai mult de jumătate, va fi 135 lei plus TVA, azi e 300-350, deci ca atare se va reduce mai mult decât dublu, ceea ce cred că este o reducere semnificativă. Nu intervenim în piaţă, în schimb reaşezăm lucrurile, luăm banii de unde a existat un profit speculativ şi îl ducem în zona consumatorilor casnici”, a precizat Zamfir.

După aceste şase luni, guvernul poate stabili mai departe ce este de făcut, dar acum, în prag de iarnă este obligatoriu să intervenim, a adăugat el.

Zamfir a precizat că ANRE trebuie să verifice aceste lucruri, însă Zoltan Nagy-Bege a răspuns că instituţia pe care o reprezintă nu are capacitatea de a verifica acest lucru la aproape 300 de companii.

“Dacă cineva are pretenţia de la ANRE să verifice acest 5% la 125 de companii din energie electrică şi la peste 150 de furnizori de gaze naturale, vă spun de acum că nu avem capacitatea de a aplica această marjă reglementată la aproape 300 de companii”, a subliniat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.Totodată, acest plafon de profit de 5% ar putea distorsiona piaţa, consideră Ministerul Energiei. (AGERPRES)

Lasă un comentariu