IULIAN SÂRBU, PRIMAR SIGHIŞOARA: “DEGEABA NE PUNEM SPERANŢA ÎN POLITICIENII DE LA BUCUREŞTI”

Distribuie pe:

- În 22 octombrie 2021 se împlineşte un an de când sunteţi primarul municipiului Sighişoara. Caracterizaţi, pe scurt, această perioadă.

- O perioadă încărcată, însă cu satisfacţii şi mulţumiri, pentru că văd că lucrurile încep să se mişte într-o direcţie bună. O direcţie pe care mi-am dorit-o pentru Sighişoara! Sunt, într-adevăr, foarte multe probleme rămase din urmă, care trebuie aduse la zi, însă ne-am apucat de treabă şi acest lucru se vede.

- Care sunt unele dintre cele mai importante realizări pe care le-aţi avut, până acum?

- Am pornit de la bază, s-au intabulat 21 de străzi şi alte 10 sunt, acum, în lucru. Desigur, pentru a putea face investiţii, aici. Apoi, am reuşit deblocarea procedurilor pentru obiectivul de investiţie “Modernizarea şi Extinderea sistemului de iluminat în Municipiul Sighişoara”. Până la finele anului 2023, toate becurile stradale vor fi înlocuite cu lămpi tip led, administrate prin telegestiune şi se va extinde aproximativ 5 km de reţea de iluminat nouă. Este vorba de o finanţare europeană. De asemenea, demararea lucrărilor pentru Pod peste râul Târnava Mare în municipiul Sighişoara. Un drum de legătură pentru două cartiere importante ale oraşului. O altă realizarea este şi deblocarea procedurilor pentru reabilitarea sălii de spectacole “Mihai Eminescu” şi strada Nicolae Bălcescu. Pentru aceasta din urmă, avem şi câştigătorul licitaţiei. Şi aici avem tot finanţare europeană. Am mai obţinut finanţare pentru construirea unei creşe noi, în Sighişoara, cu o capacitate de 70 de locuri. Este vorba de un proiect tip al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). De asemenea, avem finanţare şi pentru construirea unui bloc nou, tip ANL, pentru specialiştii din sănătate şi învăţământ. Chiar zilele acestea, a avut loc recepţia finală pentru Tronsonul 7, din Cetatea Sighişoarei. O realizarea care a stat la baza iniţiativei Uniunii Independente pentru Sighişoara (UIPS) de a aloca 2% din Bugetul Local pentru salvarea patrimoniului imobil, din anul 2017. Gata cu proptelele, tronsonul a fost reparat şi arată exemplar. Urmează şi alte tronsoane să fie reparate şi consolidate, cu finanţare de la Bugetul Local. Bineînţeles, în paralel, împreună cu Institutul Naţional al Patrimoniului se lucrează la proiecte pentru restaurarea întregii Cetăţi Medievale. În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, vom avea trei lifturi noi la Spitalul Municipal Sighişoara. S-au alocat bani, se lucrează chiar acum, astfel că celebrele lifturi cu funie sunt înlocuite. Curtea interioară a Şcolii Gimnaziale “Victor Jinga” din Sighişoara va fi amenajatăîn totalitate, şi centrala termică, atât de necesarăŞcolii Gimnaziale “Nicolae Iorga”, este schimbată. Nu în ultimul rând, se asfaltează mai multe străzi din oraş, obiectivul principal fiind acela să avem covor asfaltic în toate cartierele. Suntem în procedură de achiziţie pentru mobilier nou în toate parcurile de joacă pentru copii. În fiecare an, vom îmbunătăţi aspectul acestor parcuri, mai mult decât atât, vom avea parcuri noi pentru sighişorenii de toate vârstele. Chiar şi pe plan sportiv, am veşti bune. Echipa de handbal CSM Sighişoara a semnat un protocol de colaborare cu echipa CSA Steaua Bucureşti. Astfel, Sighişoara devine o rampă de lansare pentru tinerii sportivi. Foarte important, în perioada aceasta trebuie să aflăm câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia Şoselei de Centură a Sighişoarei.

- Cum descrieţi relaţia pe care o aveţi cu membrii Consiliului local Sighişoara?

- Relaţia este, sincer, exact aşa cum m-am aşteptat. O parte dintre consilieri trebuie să înţeleagă că ei reprezintă Sighişoara şi nu interesele de partid. Chiar vreau să îi felicit, cu acest prilej, pe acei consilieri care au luat atitudine, ori de câte ori a fost nevoie, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sighişorenilor şi nu pentru discursuri populiste care la vot arătau o discrepanţă clară. Nu îi nominalizez, acum, ei se ştiu. Respect votul sighişorenilor pe partide. Eu, de asemenea, îi reprezint pe toţi. Mai mult, nu vreau să ridic semne de întrebare asupra unor consilieri, la următoarele alegeri, sighişorenii ştiu ce au de făcut.

- Vă înţelegeţi cu autorităţile judeţene?

- Din punctul meu de vedere, totul este în regulă. Am o relaţie bună, solidă, cu domnul Peter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean. Spun acest lucru pentru că am avut mai multe întâlniri de lucru care s-au concretizat cu rezultate pentru Sighişoara.

- În plan naţional, incertitudinea planează. Totuşi, care a fost relaţia pe care aţi avut-o, până acum, cu reprezentanţii Guvernului?

- Până acum, nu pot să spun că am avut probleme. Sunt proiecte aprobate, altele sunt în curs de desfăşurare, sunt lucruri care contează foarte mult pentru comunitatea noastră. În ceea ce priveşte situaţia aceasta naţională, este într-adevăr un haos. Din păcate, am avut dreptate. Doar de la partidele locale, din plan local se poate schimba politica şi nu invers. Degeaba ne punem speranţa în politicienii care au ajuns la Bucureşti, dar nu au trecut prin anumite etape ale politicii locale. Este important ca cei care ne reprezintă în plan naţional să fie oameni maturi, atât politic, cât şi uman. Nu trebuie să fie luate decizii bazate pe orgolii! Situaţia aceasta, cu siguranţă va afecta negativ bugetele locale. Până acum nu există niciun ghid pentru accesarea de fonduri europene, bani de care se tot vorbeşte, dar nu avem nimic concret.

- Care este cea mai mare provocare pe care aţi întâlnit-o, în calitate de primar?

- Schimbarea mentalităţii! În Sighişoara, s-au împământenit foarte multe idei nu neapărat bune pentru oraş, pentru cetăţeni. Dar, sunt convins că aşa cum am reuşit să dovedim că UIPS este altceva, vor înţelege tot mai mulţi oameni misiunea noastră. Vedeţi, chiar şi în acest context naţional, de circ şi scandal, noi rămânem un partid de centru, echilibrat, care poate lucra cu orice Guvern urmează. Indiferent ce se va întâmpla în plan naţional, în următorii ani, UIPS rămâne aproape de sighişoreni şi îi aşteptăm în număr cât mai mare alături de noi.

- Vă desfăşuraţi activitatea în plină Pandemie. Cum gestionaţi această situaţie în Sighişoara?

- Acesta este un motiv pentru care lucrurile se mişcă mai încet decât mi-aş fi dorit. Este o perioadă dificilă, însă am încurajat mereu oamenii să dea dovadă de responsabilitate. Respect decizia fiecăruia, însă cu sănătatea nu ne jucăm. Avem şi un centru de vaccinare în Sighişoara, construit exemplar. Personalul este pregătit, am avut şi un maraton de vaccinare încheiat cu succes. Rămânem vigilenţi, dar ne continuăm activităţile de zi cu zi.

- Care este modalitatea prin care comunicaţi cu cetăţenii şi cum pot ei lua legătura cu dumneavoastră?

- Chiar şi această perioadă de pandemie, cu măsurile de protecţie impuse, am ţinut audienţe cu cetăţenii. Am reuşit să rezolvăm, astfel, foarte multe probleme, unele dintre acestea fiind din anii 2002 - 2008. De asemenea, sunt mereu prezent în stradă, printre oameni. Adesea, chiar în timpul lucrărilor, stau de vorbă cu mulţi sighişoreni şi reuşim să mai rezolvăm unele dintre probleme. Bineînţeles, comunic şi în mediul online cu oamenii şi reuşim astfel să avem, treptat, oraşul pe care ni-l dorim.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu