ORBUL, TUFA ȘI... MONȘTRII

Distribuie pe:

* “Eu simt că un Dumnezeu există și nu pot înțelege deloc că s-ar putea să nu existe; Sunt însă spirite care se depărtează de credință: Acestea dovedesc că în lume sunt și monștri”.

La Bruyere (1645-1696), scriitor și unul din cei mai valoroși moraliști ai literaturii universale. A rămas cunoscut pentru scrierea sa “Caracterele” sau “Moravurile veacului” apărută în anul 1688. În unele caractere îi denunță pe impertinenți, grosolani, palavragii, orgolioși, lingușitori. El nu inventează personaje sau tipuri, ci le creează din ceea ce observă în jurul său: “Îi dau îndărăt publicului ceea ce mi-a dat cu împrumut”. Se dovedește un adevărat maestru al portretului și creator de tipologii, dotat cu un excepțional talent al observației concrete.

***

* “Mănăstirea Vatoped este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din muntele Athos. Este interesant și totodată de știut de ce ea a primit această denumire: Împăratul Teodosie a reconstruit mănăstirea Vatoped în cinstea Maicii Domnului, care l-a salvat pe fiul acestuia, Arcadie, de la înec. Acesta aflându-se pe valurile ucigătoare ale mării, era pe punctul de a se îneca când vaporul s-a răsturnat. Maica Domnului i-a trimis lui Arcadie o tufă de buruieni, care i-au salvat viața. “Vato” în limba greacă se traduce “tufă”. De aici și numele de Vatoped.

Emisiune radio - 2019

***

* “Doi orbi stăteau la cerșit în fața unei biserici. Unul dintre ei ridică capul spre căldura care venea de la razele soarelui pe care nu putea să-l vadă, și exclamă: “O! Tu, nepătrunsă mare lumină”, tu, minunea atotputerniciei mâini care te-a făcut pe tine! Din tine izvorăsc veșnic bogăția, viața și căldura și care niciodată nu seacă! Cât de mare trebuie să fie acela care te-a făcut?” Celălalt orb, mirat, l-a întrebat cum poate să spună așa ceva din moment ce nu vede soarele? Prietene! De când lumina s-a întunecat în mine, strălucirea soarelui locuiește în sufletul meu”. “Tot așa pentru noi, oamenii - trebuie să-L vedem pe Soarele Hristos în sufletul nostru și să ne ghidăm după căldura razelor Lui binefăcătoare”.

P.S. “Fiule! Când vrei să te apropri să slujești Domnului Dumnezeu, gătește-ți sufletul spre ispită. Încordează inima ta și fii tare și să nu te tulburi în timpul încercării. Lipește-te de Domnul și nu te depărta, ca să fii înălțat la sfârșitul vieții. Tot ce ți se va întâmpla, primește cu plăcere, îndreptează căile tale și nădăjduiește în El”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu