TÂRGU-MUREȘ - PRECIZĂRI PRIVIND CAMPANIA DE COLECTARE SELECTIVĂ A DEȘEURILOR

Distribuie pe:

În legătură cu activitățile de colectare selectivă a deșeurilor, care vor începe luni, 17 ianuarie, în zonele cu locuințe individuale (zona de case - aproape 7.000 de gospodării), reprezentanții municipalității precizează că întreg procesul de implementare va fi unul complex și va presupune o colaborare strânsă între cetățeni, compania de salubritate și administrația publică locală.

Introducerea deșeurilor colectate selectiv în circuitul de reciclare va diminua taxele la depozitare și implicit taxele de salubrizare in viitor se vor diminua. Diferența poate ajunge până la 175 lei/to., dau asigurări edilii târgumureșeni.

Deșeurile reciclabile vor fi colectate pe patru categorii, în saci de culori diferite: galben: plastic/metal; albastru: hârtie/carton; verde: sticlă.

Deșeurile biodegradabile pot fi puse în saci de altă culoare.

Operatorul asigură saci colorați (galben, albastru și verde) pentru colectarea deșeurilor reciclabile. În prima parte a lunii ianuarie 2022 firma de salubrizare împarte câte trei saci de culori diferite, astfel o gospodărie va primi, până la debutul campaniei, în total 3 saci. La ridicarea deșeurilor selective, locuitorii vor primi pe loc saci noi pentru următoarea colectare.

“Păstrarea curățeniei ține, în primul rând de o educație civică, iar aici suntem cu toții responsabili. Este foarte important ca locuitorii să conștientizeze și să nu amestece tipurile de deșeuri”, notează reprezentanții municipalității.

Alte precizări:

* Operatorul va colecta sacii cu deșeuri selective amplasați în fața gospodăriilor săptămânal, de luni până sâmbătă, între orele 7.00 și 15.00, după un program prestabilit, pe străzi. Deșeurile selective nu se colectează în același zi cu deșeurile menajere (procedura de colectare a acesteia din urmă nu suferă modificări și nu este influențată în niciun fel de colectarea selectivă). Cetățenii sunt rugați să scoată sacii înainte cu o zi de data în care a fost programată strada lor. Sacii vor fi ridicați de mașini separate (în funcție de categoria de deșeuri,) care nu vor circula neapărat în tandem, dar vor respecta programul prestabilit.

* Pentru a informa corect și rapid cetățenii, toate detaliile legate de implementarea proiectului vor ajunge la locuitori prin intermediul unui larg pachet de instrumente de comunicare - scrisori, afișe, mesaje electronice, articole de presă, informări pe rețelele de socializare etc.

Gestionarea deșeurilor selective colectate va fi sarcina companiei a de salubrizare, care se va ocupa ca, întreaga cantitate colectată să fie transportată și prelucrată la o stație de sortare autorizată.

Programarea pe străzi poate fi consultată pe site-ul Municipiului Târgu-Mureș la adresa tirgumures.ro/attachments/article/8670/strazi.pdf.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu