SOÓS ZOLTÁN: PUTEM REDUCE TARIFELE DOAR PRIN COLECTARE SELECTIVĂ!

Distribuie pe:

Importanța coletării selective a deșeurilor a fost evidențiată de primarul municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán, în cadrul conferinței de presă susținută ieri, 19 ianuarie, pe strada Belșugului. Edilul a subliniat că introducerea deșeurilor colectate selectiv în circuitul de reciclare va diminua taxele la depozitare, iar acest fapt va duce implicit la scăderea, pe viitor, a taxelor de salubrizare. Diferența va putea ajunge până la diminuarea cu aproximativ 20% din costuri.

“Prin colectarea selectivă a deșeurilor, Primăria Târgu-Mureș urmărește, în primul rând, ca localitatea să fie curată, mediul să fie protejat, iar cetățenii să fie implicați, în vederea atingerii unui standard de calitate ridicat, care să se reflecte în modul de viață al populației. Colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să fie privită ca o responsabilitate colectivă, a fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura un viitor durabil. Foarte important de reținut: trebuie să privim deșeurile reciclabile ca pe o resursă economică și să înțelegem că fiecare element reciclabil colectat selectiv contribuie direct la reducerea poluării mediului. Depozitarea deșeurilor neselectate are un cost mult mai ridicat decât predarea deșeurilor sortate corect la un reciclator autorizat”, a explicat primarul.

Soós Zoltán a declarat că anul trecut, timp de mai multe luni, au avut loc o serie de ample discuții, care a avut scopul de a schimba în totalitate contractul de salubrizare. Nu s-a dorit schimbarea operatorului, ci a contractului, care era unul deficitar. “După o perioadă de tranzit, iată că am reușit să încheiem un contract, care deservește locuitorii orașului, și care este agreat de ambele părți. În cadrul contractului, luni, 17 ianuarie 2022, am început colectarea selectivă la casele individuale din Târgu-Mureș, adică la 7.000 de gospodării. Este primul proiect de colectare selectivă a deșeurilor din istoria orașului”, a mai spus edilul.

El a mai adăugat că, după implementarea programului la case individuale, în primul trimestru al anului 2022, proiectul va fi extins, pas cu pas, printr-un program pilot, la blocuri. Primăria Târgu-Mureș a demarat deja licitația pentru infrastructura necesară. Prin intermediului primei licitații se achiziționează 216 containere, acest lucru însemnând că, în viitorul apropiat, orașul va avea infrastructură pentru cca. 30% din platformele care vor deservi blocurile. În bugetul din acest an se vor prevedea sumele necesare pentru restul containerelor. Urmărind procedurile și termenele legale, edilul a estimat că, până la sfârșitul anului, o mare parte a târgumureșenilor vor avea posibili-tatea să colecteze selectiv deșeurile, iar în anul 2023, fiecare târgumureșean va avea această posibilitate.

Edilul a vorbit și despre taxa de salubrizare. A explicat că modul de plată al taxei de salubrizare a fost decis încă în luna iunie al anului 2020, acesta fiind astfel o modalitate moștenită. Recent, Primăria Târgu-Mureș a luat act de Hotărârea din 2021 a Consiliului Județean Mureș, prin care se modifică taxa, iar aceste modificări se regăsesc în taxa de salubrizare a municipalității.

Autoritatea locală, însă, a luat o serie de măsuri menite să îi sprijine pe târgumureșeni, astfel:

1. S-a eliminat taxa specială de curățenie primăvară-toamnă, în valoare de 50 lei/an;

2. Pentru a veni în sprijinul familiilor cu mulți copii, Consiliul Local a aprobat plafonarea numărului de persoane - pentru care se plătește taxa de salubrizare la nivel maxim, la 2 copii minori aflați în întreținere.

3. Sunt scutiți de la plata acestei taxe: veteranii de război și văduvele de război, persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate.

4. Din acest an, proprietarii nu mai trebuie să achite taxa de salubritate pentru unul dintre imobilele nelocuite, aflate în proprietate.

“Doresc să subliniez și repet: putem reduce tarifele doar prin colectare selectivă. Acest proces de colectare selectivă este unul complex, și presupune o colaborare strânsă între cetățeni, compania de salubritate și administrația publică locală”, a punctat primarul Soós Zoltán, la finalul conferinței de presă.

Serviciul Relații Interne și Internaționale

Lasă un comentariu