29 IANUARIE 1886 - ZIUA INVENȚIEI AUTOMOBILULUI

Distribuie pe:

29 ianuarie 1886 - Germanul Karl Friederich Benz (1844-1929), a primit brevetul pentru fabricarea primului automobil din lume, alimentat cu benzină - Ziua invenției automobilului.

Karl Friedrich Michael Benz (n. 25 noiembrie 1844, Mühlburg, Germania - d. 4 aprilie 1929, Ladenburg, Germania) a fost un inginer german care a inventat automobilul, fiind un pionier al automobilismului. Primul automobil construit de el se numea Benz Patent Motorwagen, construit în 1885. Motorul, care avea instalație de răcire cu apă, era conectat la roți prin curele și lanțuri de bicicletă. În 1888, soția lui, Bertha, a folosit mașina într-o călătorie de 100 km pentru a-și vizita rudele.

Motorwagen era realizarea inginerului Karl Benz care s-a și prezentat de altfel pe străzile orașului Mannheim cu ciudata sa construcție pe trei roți, în care se puteau cocoța doi călători. Acest prim vehicul era propulsat de un motor cu explozie în patru timpi, alimentat cu benzină. Scotea un zgomot infernal și un nor gros de fum urât mirositor.

În plus, mașina demara greu. Ca s-o pornești, trebuia să încălzești mai întâi motorul cu apă fierbinte, iar apoi să pui doi oamenii la împins mașina, în timp ce al treilea manevra pornirea de la punctul de comandă. Împingeai până când pistoanele ajungeau să funcționeze singure. Marea performanță însă nu consta atât în faptul că vehiculul mergea fără să fie tractat de animale, cât în viteza amețitoare cu care își făcuse demonstrația în fața publicului: pe drum drept, atingea 16 km pe oră. (articol preluat de pe www.radiooltenia.ro, citată de unitischimbam.ro)

Foto: Benz Patent-Motorwagen - Manufacturer Rheinische Gasmotorenfabrik Benz & Cie.

(known today as Mercedes-Benz)

Production 1886-1893 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Lasă un comentariu