NOI TERMENE DE CARANTINĂ ȘI REGULA UNICĂ PENTRU TOATĂ LUMEA CARE INTRĂ ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat luni noi reguli pentru intrarea în România, dar și scăderea și uniformizarea perioadelor de carantinare pentru contacții Covid.

“De azi, de la această decizie, nu vom mai reveni cu lista țărilor. Va fi o regulă generală pentru toți, indiferent din ce țară vin”, a spus Arafat, citat de Spotmedia.ro, explicând că oricum mai niciun stat nu e pe lista verde și că se simplifică astfel lucrurile pentru oameni.

Așadar, la intrarea în România, nu intră în carantină cei care prezintă un certificat digital european sau echivalentul său, care să demonstreze una din următoarele situații:

* vaccinarea cu schemă completă (amintim că la nivel european multe țări definesc, de la 1 februarie, schema completă obligatoriu cu doza booster, dacă au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea primei/primelor doze. La noi, mai durează puțin).

* să nu fi trecut mai mult de 180 de zile de la vindecarea de Covid.

* test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Cei care nu îndeplinesc una din aceste condiții vor primi decizie de carantinare pentru 5 zile.

Care sunt excepțiile de la carantinare:

* copiii până la 12 ani, inclusiv; * persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore;

* lucrătorii transfrontalieri și cetățenii români angajați ai operatorilor economici. Trebuie făcută dovada angajării.

* studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii;

* angajații din sistemul de apărare care se întorc din misiuni scurte din state considerate cu risc crescut;

* șoferii de camioane de marfă cu capacitate maximă de 2,4 tone;

* șoferii microbuzelor sau autocarelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune;

* personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze în zona exclusivă economică a României;

* piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;

* persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;

* membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice.

Dispar diferențele dintre cei vaccinați și cei nevaccinați

În ce privește contacții direcți ai unor cazuri confirmate, indiferent dacă aceștia sunt sau nu vaccinați, vor trebui să stea în carantină tot 5 zile.

Vor fi exceptați de la carantinare cei care au trecut prin boală și au maximum 90 de zile de la terminarea perioadei de carantinare.

Carantina oricum poate fi întreruptă “pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces sau deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un comentariu