CHEIA, BIBLIA ȘI... MARTIRUL

Distribuie pe:

*”Timpul trece repede, este scump. A trecut o clipă, au trecut două, ai făcut pași spre mormânt. Cu timpul care a trecut NU te mai întâlnești. Folosiți timpul în folosul sufletului vostru, pentru viața de dincolo, nu-l pierdeți cu lucruri care NU ajută sufletul. Nu vă irosiți viața. Ea ne este dată spre desăvârșirea sufletului pentru veșnicie. Și chiar cele necesare pentru trup, ori de mâncați, ori de beți, în Domnul să le faceți, după cuvântul Sf. Apostol Pavel”.

Sârbu Constantin(1905-1975), unul din marii preoți martiri ce au mărturisit credința ortodoxă în vremea prigoanei comuniste. Părintele martir Gheorghe Calciu, co-locatar în celulă cu părintele Constantin, spunea: “Se mișca încet, hieratic, cu vocea lui mică și domoală, asemenea unui sfânt părinte din secolul patristic, și când eram alături de el, inima mea era în sărbătoare”. În anul 1954 este arestat și condamnat la opt ani și trei luni pentru “uneltire contra ordinii sociale”, pătimind în închisorile din Jilava, Dej, Poarta Albă, Salcia, Gherla și Aiud. În 1964, odată cu eliberarea generală a celor închiși, vine în București și cu mari greutăți obține aprobarea de a sluji la Biserica de pe strada Sapientiei. A fost urmărit și tracasat de ultracomuniști tot timpul, ceea ce a făcut ca în anul 1974, în zi de duminică, după ce a slujit ultima Sf. Liturghire, se duce la Domnul după o viață zbuciumată, dar demnă, asemenea preoților martiri, adevărați slujitori ai Domnului.

***

*”Din Biblie aflăm că prima țară a evreilor a fost Mesopotamia. Neamul lui Avram locuia în Ur, antica capitală a Sumerului, înainte de a se stabili în Canaan, Palestina de astăzi. Evreii făceau parte, deci, dintr-o grupă mare de popoare care au format, în bazinul Tigrului și Eufratului, una dintre cele mai bogate culturi din istoria omenirii. Adevărații creatori ai acestei mari culturi au fost sumerienii. Deja, în mileniul al III-lea î. Hr., ei au construit orașe minunate, au irigat solul cu ajutorul unor rețele întinse de canale, au dezvoltat manufacturile și au creat minunate monumente de artă și literatură. Akadienii, asirienii, babilonienii, hiiții, care mai târziu și-au format, pe rând, în Mesopotamia și Siria, statul lor, au fost ucenicii sumerienilor, de la care au preluat marea moștenire culturală” (Povestiri biblice).

Zenon Kosidowski (1898-1978), eseist, poet și fotograf expresionist polonez

***

*”Se întâmplă de multe ori în viața noastră să mergem la casele noastre și să nu putem intra; am pierdut cheile, sau nu știm unde le-am pus și încercăm tot felul de chei sau alte soluții...”.

“Acest lucru se întâmplă și cu «cheia inimii» noastre. De atâtea ori, inima este închisă, și nu găsim cheia potrivită pentru a putea intra în ea. Dragii mei! Această cheie se află în mâna lui Dumnezeu, n-o mai căutați în altă parte, aici o găsiți în mod sigur. Întrebarea este: Îl lăsăm noi pe Dumnezeu să ne deschidă inima? Oamenii sunt de multe feluri și trebuie foarte multe chei. Dar Domnul are aceste chei care ni le dă și nouă: «răbdare, dragoste, bunătate, milostenie, smerenie, inimă curată, înțelepciune». Cu ele deschidem orice inimă. Să încercăm pentru că numai așa intrăm în «Casa inimii»“.

P.S. “Ochii Domnului veghează cărările omului și vede toți pașii lui. Pentru El nu este nici întuneric, nici umbră, unde să se poată ascunde cei ce lucrează nelegiuirea. Dumnezeu n-are nevoie să privească multă vreme pe cineva, ca să-l tragă înaintea judecății Sale” (Iov cap. 34, vers. 21-23).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu