UNIUNEA EUROPEANĂ ESTE PREOCUPATĂ DE ÎNMULȚIREA GREIERILOR, NU DE STOPAREA PREȚULUI LA ENERGIE!?

Distribuie pe:

Criza mondială a energiei care a determinat creșterea galopantă a prețurilor energiei electrice, gazelor naturale, carburanților au dus la explozia, fără precedent, a prețurilor produselor în general, și mai ales a alimentelor și a inflației. Uniunea Europeană este responsabilă directă de creșterea nejustificată, aberantă a prețurilor la energie electrică, gaze naturale și carburanți în țările aparținătoare ei, ca urmare a măsurii luate de vreo trei ani, pentru ca, din 2021, prețurile energiei să nu mai fie controlate de guverne, ci lăsate libere să fie fixate de cererea și oferta de pe piață, sub sloganul producerii energiei verzi, pentru a reduce poluarea mediului. Însă, grav este că măsura respectivă prevede oprirea completă a centralelor electrice pe cărbuni și combustibili fosili - gaz metan, păcură și chiar cele nucleare.

România, mai exact guvernele ultimilor ani nu au întreprins nimic pentru a înlocui producția de energie realizată de termocentralele pe cărbune cu altele precum cele pe gaz metan și energie nucleară, chiar și cele hidroelectrice. Exemplu, termocentrala de la Iernut, care folosește gaz metan, trebuia pusă în funcțiune din 2019, în schimb, din cauza unor aprobări birocratice, stă în loc să producă sute de MW pe care îi importăm scump, cu euro, de la un intermediar străin. Lucrurile sunt la fel și cu grupurile 3 și 4 de la Cernavodă, a căror contracte de construcție, de ani, sunt în stadiul de licitație, s-a încercat cu firme din Canada, China, acum SUA și nici până acum nu s-a făcut nimic. Cu ce se ocupă ministrul Energiei, cu nimic? Să nu mai vorbim de punerea în exploatare a miliardelor de metri cubi de gaz metan din Marea Neagră, care, dacă ar fi extras România ar putea exporta gaz, nu să importe, la prețurile impuse de firme de apartamente, din afară. Negocierile de începere a exploatării sunt blocate din vremea lui Dragnea - din cauza redevențelor - și nici până azi nu s-a făcut nimic. Parlamentul este principalul vinovat, legea stă în sertar.

În schimb, avem și o veste bună aflată de la deputat PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, că Parlamentul a aprobat terminarea lucrărilor hidrocentralei de la Răstolița - Mureș, care s-au realizat în proporție de peste 70% (dacă nu greșim) înainte de 1989 și de atunci, în peste 30 de ani, nu s-a mai făcut nimic.

Dacă ar fi existat voință și un strop de preocupare din partea guvernelor perindate la putere în peste trei decenii, și în special al miniștrilor Energiei și Economiei, în prezent, România nu ar fi nevoită să importe energie electrică și gaz metan, ci ar putea exporta. Românii nu ar mai fi obligați să plătească facturi însumând multe milioane, care depășesc veniturile familiilor din cauza nepăsării guvernanților și al parlamentarilor. Preocuparea lor este să poată arăta cu degetul spre producători și furnizori, mascând astfel taxarea populației care plătește incompetența și teama acestora de a nu pierde voturi la viitoarele alegeri. Deci, se poate spune că tot acest circ al facturilor umflate și al compensării populației este o înțelegere tacită între Guvern - ministrul Energiei și furnizării. Până se va clarifica problema refacerii milioanele de facturi “greșite”, numai în plus, în minus niciuna, trece iarna, sumele plătite astupă găurile negre din buget, iar români suferă de frig și foame pentru că baniI plătiți, eventual 10-20 de lei, le vor fi restituiți la sfântu așteaptă.

Deci, la crizele cu pandemia, cu energia, politică, a creșterii inflației, până la începutul verii, la 11% (conform BNR), a prețurilor produselor la raft, cu multe zeci de procente, a roborului și, în consecință, a ratelor la credite, a mai apărut și problema că produsele alimentare importate sunt infestate cu fel de fel de bacterii, viruși, chimicale - “otrăvuri”, care, după ce că sunt foarte scumpe, ne mai pun și viața în pericol.

Câtă dreptate avea un producător, om de afaceri, când, la un post TV, spunea că: “România, dacă ar avea conducători pricepuți, patrioți, să le pese puțin de viața celor care i-au votat, ar putea rezolva din producția internă cei 800 MW (cu puține importuri) necesarul de energie și alimente, cu potențialul de care dispune.

Însă, ce te faci în situația actuală când economia României este controlată dinafară de multinaționale, iar Guvernul și Parlamentul mimează că ei conduc. De fapt, aplică ce li se spune de la UE, din SUA, mai exact de cei cu bani”.

Asrfel, ce pretenții mai putem avea când după '89 s-au vândut bogățiile naturale ale solului și subsolului țării, ale tuturor românilor, mai exact gazul metan, țițeiul, pădurile le “rad” străinii, am vândut combinatele siderurgice, chimice, de foraj, aluminiu etc. Am distrus industria alimentară, am vândut pământul, viile, livezile și ce au mai rămas le-am distrus noi, exemplu sistemul de irigații pentru milioane de hectare. Așa am ajuns să importăm 70-80% din necesarul de alimente, iar Uniunea Europeană e grijulie cu rezolvarea crizei alimentare, ne oferă să mâncăm tot felul de insecte și viermi, larve, de ce nu și râme, ca africanii, din cele mai sărace țări. Exemplu este în titlu, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a discutat problema creșterii greierilor de casă ca soluție la întâmpinarea crizei alimentare, tot mai mult discutată. În schimb, fermierii noștri (și aceștia sunt mulți din Germania, Italia, Franța, Ungaria, arabi etc.) vând grâu din tarla, la recoltare, cu prețul de sub 1 leu/kg, iar brutăriile de la noi aduc cocă (aluat) cu tot felul de aditivi, înghețată, din import, din care fac pâine. Mai mult, exportăm bușteni și importăm mobilă, producem oțel și importăm tablă și tot felul de produse din fier, producem aluminiu pe care îl exportăm neprelucrat, am închis combinatele de îngrășăminte chimice, pe care le importăm cu aproape 1.000 de lei mai scumpe/tonă din Ungaria și Germania. Să nu mai vorbim de legume și fructe, iar cele produse de fermierii români nu sunt primite în supermarketuri și piețe.

În concluzie, și guvernanții noștri “sunt preocupați de bunăstarea românilor”. Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a somat pe ministrul energiei, Popescu, ca într-o săptămână să rezolve problema facturilor umflate din burtă de unii furnizori, pentru că Guvernul nu mai are bani pentru compensări. În schimb, ministrul Finanțelor, Câtu (să nu fie confundat cu Cîțu, președintele PNL), a lansat ideea “Taxei de lux”. Mai exact, cei cu peste două mașini și două case să fie impozitați în plus (ce se fac cei cu blocuri întregi de apartamente și de birouri, mai știi, poate că aceștia vor fi uitați sau scutiți). În schimb, nu au fost uitați chelnerii care vor trebui să plătească impozit pe bacșiș. Să mai spună cei din opoziție că ministrul Finanțelor nu are preocupare de a aduce venituri suplimentare la buget, însă a uitat să amintească de cum îi va face să-și plătească impozitul pe profit de miliarde de euro realizate în România de multinaționalele și băncile străine, să nu le trimită la firma “Mamă” din Germania, Franța, Italia, SUA etc., cum se întâmplă acum și de firmele și regiile statului român care au restanțe de zeci de miliarde de lei la impozitele neachitate cu ani, să nu mai vorbim de penalizări, în schimb li se mai acordă și subvenții, ca recompensă că cea mai mare parte din profit o varsă la buget.

De asemenea Câtu a mai spus că va introduce impozitul progresiv pe venit, un fel de taxă haiducească plătită de cei care lucrează în mai multe locuri și câștigă mult mai mult pentru a trăi civilizat, îi penalizează pentru că muncesc mai mult, iar cei care fură sau fac evaziune fiscală, chiar dacă sunt condamnați definitiv, rămân cu milioane însușite prin fraudă de la buget, sunt uitați de fisc.

Ce a ținut să ne mai spună ministrul Finanțelor e că România va ajunge sau a și ajuns la o criză economică puternică. Cum va fi gestionată nu ne-a mai informat, poate se gândea la pericolul invadării Ucrainei de Rusia. Astfel, vor avea pe cine da vina, că românii o să o ducă mai rău ca acum.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu