NUMĂRUL DONATORILOR DE SÂNGE A SCĂZUT CU 30-35%; SPECIALIȘTII FAC APEL PENTRU PREÎNTÂMPINAREA UNEI CRIZE

Distribuie pe:

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Târgu-Mureș au făcut, marți, un apel la persoanele apte pentru a dona sânge, pe fondul scăderii cu 30-35% a numărului donatorilor.

Inițiativa are scopul de a preîntâmpina situațiile în care să nu poată fi asigurat necesarul de sânge și de componente sanguine pentru spitale.

“A scăzut numărul donatorilor cu 30-35% și de aceea facem acest apel pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute, situațiile în care nu putem asigura necesarul de sânge și componente sanguine (...) Scăderea nu se manifestă numai în ultimele zile, ea vine ca urmare a faptului că suntem într-o perioadă cu foarte multe viroze, au fost și în județul nostru foarte multe cazuri de îmbolnăviri cu COVID, dar sunt și multe viroze sezoniere, iar acest trend este și la nivel național, nu suntem o excepție. Fiecare an are caracteristici proprii, dar în ultimii doi ani așa s-a manifestat, cu o scădere față de numărul înregistrat în lunile anterioare pandemiei. Am făcut apelul tocmai pentru a preîntâmpina situațiile în care să ajungem cu stocurile astfel încât să nu putem să asigurăm necesarul.

Numărul de cazuri care au fost operate în perioada aceasta a fost mai mic și asta ne-a făcut să putem asigura necesarul. Noi, în mod constant, facem aceste apeluri tocmai pentru a nu a ajunge în situația să fie amânate operațiile, iar noi să nu putem face față cererilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al CRTS din Târgu-Mureș, Marinela Lazăr.

În Târgu-Mureș, în cazul reluării activităților medicale normale, nevoile de componente sanguine pot fi satisfăcute prin cel puțin 60 de donări pe zi.

Anual, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureș promovează donarea, recoltează, testează, produce și distribuie în jur de 40.000 de componente sanguine.

Agerpres

Lasă un comentariu