PRIMĂVARA ERASMUS + ȘI DEPĂȘIREA ALTERITĂȚII

Distribuie pe:

Proiectul Erasmus + “Different but together”/ “Diferiți dar împreună”, coordonat de Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai”, prin doamna dir. Antoaneta Raluca și doamna prof. Roxana Hobai, minunate prin spiritul organizatoric desăvârșit și entuziasmul molipsitor, insuflate întregii echipe de cadre didactice, a trenat vreme de vreo 2 ani de la data demarării, toamna anului 2019. Mobilitățile au suportat amânări, ca o consecință directă a pandemiei, care a afectat atâtea sectoare ale vieții sociale. Chiar dacă au mai existat întâlniri și activități online cu partenerii noștri din Grecia, Turcia, Cehia și Italia, acestea nu au putut suplini vizitele și schimburile de experiență face to face care ar fi trebuit să se deruleze în cadrul fiecărei școli participante. Deblocare situației a fost așteptată cu nerăbdare, dar ea s-a produs abia în decembrie 2021, când s-a realizat, finalmente, mobilitatea la liceul din Messina, italienii având onoarea de a găzdui prima întâlnire. Experiența a fost una extrem de benefică și stimulatoare pentru elevii și profesorii participanți, iar în perioada 28.02 - 4.03, când a venit rândul nostru să găzduim a doua mobilitate, am făcut tot posibilul să fim la înălțime și am reușit să le oferim oaspeților o fărâmă din sufletul românesc, din specificul tradițiilor noastre culturale - căci aceasta e tema proiectului - astfel încât, sperăm noi, ei să fi plecat mai bogați sufletește decât au fost la sosire. E adevărat că norii plumburii ai războiului ruso-ucrainean nu s-au lăsat fără efecte adverse – echipa Italiei renunțând în ultima clipă la deplasare, sub imperiul anxietății generale -, dar sperăm ca ei să dispară de pe cerul Europei și să nu pericliteze următoarele trei mobilități, programate în ritm alert pe parcursul primăverii și la începutul verii.

Revenind la mobilitatea găzduită de liceul nostru, trebuie să spunem din capul locului că succesul ei s-a datorat extraordinarei ospitalități autohtone, creativității, curiozității și sociabilității elevilor noștri, excelentei sincronizări a profesorilor direct implicați în bunul mers al lucrurilor - de la pregătirea pauzelor de cafea și bufeturilor suedeze, la activitățile derulate pe raza orașului sau în afara lui -, și dorinței de normalitate, care a putut fi exprimată la cote maxime: e vorba de acea dorință de a renaște, de a lăsa în urmă trauma crizei medicale care a traversat lumea și, mai aproape de tema proiectului nostru, de a depăși barierele etnice, religioase, lingvistice, culturale în sensul înțelegerii faptului că frumusețea lumii constă în diversitatea ei și că dincolo de alteritate, fiecare dintre noi e chemat să descopere esența noastră comună și valoarea solidarității.

Cum s-au cultivat aceste valori culturale și atitudini pozitive? Simplu, am spune acum, la spartul târgului, doar că la această simplitate s-a ajuns printr-un susținut efort colectiv. Nu voi face inventarul programului încărcat al celor cinci zile. Mă voi opri asupra activităților care s-au bucurat de o maximă popularitate: după sosirea oaspeților și prezentările legate de câteva tradiții și obiceiuri reprezentative ale fiecărei țări participante, s-a desfășurat o “vânătoare de comori”, care a antrenat elevii în descoperirea obiectivelor turistice din centrul orașului, în timp ce profesorii sădeau pomi în parcul din curtea școlii ori făceau un tur al Cetății Medievale, marți s-au delectat cu o excursie la Salina Turda, miercuri dimineață au realizat o inspirată pictură murală cu sigla Erasmus și steagurile țărilor implicate, iar după-amiază au aplaudat frenetic spectacolul folcloric prezentat de talentații dansatori ai școlii pe Scena Ansamblului “Mureșul”. Evenimentul culminant al mobilității a fost urmat de o cină festivă, de unde n-au lipsit dansurile tradiționale, muzica din Zorba Grecul aducându-ne pe toți pe ringul de dans. Joi și vineri, oaspeții au luat parte la excursia pe ruta Mureș-Sighișoara-Bran, menită descoperirii atracțiilor turistice ale țării și pecetluirii unor noi prietenii. O poveste frumoasă s-a încheiat, ne pregătim deja pentru următoarea, dar ceea ce am păstrat și sperăm că vom regăsi în celelalte țări este atmosfera de emulație afectivă și acea stare de spirit unică, în a cărei compoziție se găsesc în cantități variabile solidaritatea, curiozitatea și energia contagioasă a adolescenților fascinați de ceea ce descoperă și de felul în care se descoperă în relație cu semenii lor. De fapt, tânjim după firescul comunicării interumane... o normalitate care se vede din nou perturbată de izbucnirea unui război atât de absurd, nu departe de noi.

Prof. CRISTINA TIMAR

Lasă un comentariu