Naționala de hochei a României a cântat imnul așa-zisului ținut secuiesc la meciul cu Ungaria. Doar trei jucători români au refuzat să ia parte la această mascaradă. Ministrul Tanczos Barna a stat în galeria Ungariei.

Distribuie pe:

VICEPREMIERUL SORIN GRINDEANU (PSD): “ESTE UN AFRONT ȘI O LIPSĂ NERUȘINATĂ DE RESPECT FAȚĂ DE ROMÂNIA”

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE HOCHEI IA ATITUDINE

Președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Alexandru Hălăucă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că va convoca de urgență Biroul Federal al FRHG în care vor fi analizate filmările în care componenții echipei naționale a României “stau drepți” în fața galeriei Ungariei la meciul direct de la Campionatul Mondial, Divizia I, Grupa A.

Oficialul FRH a precizat că a văzut fotografii cu jucătorii români care stăteau în fața galeriei maghiare la intonarea imnului și că în tribuna suporterilor unguri s-a aflat și ministrul Mediului, Tanczos Barna, fost președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață.

“Sunt niște poze care circulă, în care se vede că Barna Tanczos era într-adevăr în galeria maghiarilor. Eu nu am fost acolo, dar au fost colegii. Vom face de urgență un Birou Federal, joi probabil, și o să analizăm toate filmările, fotografiile. Vom cere și un punct de vedere ministrului Sportului și să vedem conform legii ce măsuri se pot lua, pentru că nu a fost doar atât. La început, galeria maghiară a început să cânte imnul, iar o foarte mare parte din jucătorii noștri au stat drepți în fața galeriei maghiare. Nu știu să vă spun dacă au cântat împreună cu ei, pentru că nu am fost acolo, dar am fotografiile și se vede foarte clar că stăteau în fața galeriei care cântă imnul. Acum vom vedea care este punctul de vedere al celor care au fost acolo”, a declarat Hălăucă pentru AGERPRES.

Întrebat ce sancțiuni riscă jucătorii români dacă se dovedește că au cântat alături de galeria maghiară, Hălăucă a spus că regulamentul prevede pedepse în ceea ce privește însemnele naționale ale României: “Noi avem în regulament sancțiuni privind tricolorul și însemnele României, pentru asta avem sancțiuni. Acum nu pot să vă spun în momentul ăsta ce riscă jucătorii. În plus, dacă facem un Birou Federal, va fi o decizie a membrilor Biroului Federal”.

MINISTRUL MEDIULUI AR FI TREBUIT SĂ REPREZINTE ROMÂNIA

Alexandru Hălăucă a precizat că va cere și un punct de vedere al ministrului Sportului, Eduard Novak, numit, ca și Tanczos Barna, din partea UDMR, considerând că ministrul Mediului ar fi trebuit să reprezinte România.

“Vom cere și un punct de vedere al ministrului pentru că până în momentul de față nu a făcut nici un fel de declarație. Tanczos Barna am văzut că a făcut o declarație, că a venit să susțină jucătorii din Brașov, Miercurea Ciuc și Gheorgheni, dar lotul național este compus din jucători ai României și sunt din toată țara. Adică sunt și din Galați, din București, nu numai din cele trei orașe pe care le-a enumerat dânsul și ar trebui să susțină echipa României fiind și demnitar, membru al Guvernului României. Pentru că reprezintă România”, a completat președintele FRHG.

VICEPREMIERUL SORIN GRINDEANU: CINE NU RESPECTĂ ROMÂNIA NU ARE CE CĂUTA ÎN ROȘU, GALBEN ȘI ALBASTRU! PENTRU NOI, ACESTE CULORI ÎNSEAMNĂ TOTUL!”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a criticat într-un mesaj pe Facebook decizia colegului său de guvern, Tanczos Barna, de a asista la partida Ungaria - România din mijlocul galeriei maghiare.

“Ca timișorean, înțeleg perfect ce înseamnă să trăiești într-o comunitate multiculturală și multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi, aceste culori înseamnă totul! PS: Respect celor trei jucători ROMÂNI care s-au dat la o parte și nu au participat la această mascaradă!”, a scris Grindeanu.

TANCZOS BARNA RECUNOAȘTE CĂ A STAT ÎN GALERIA UNGARIEI

Fost președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață, Tanczos Barna, care ocupă în acest moment postul de ministru al Mediului, a recunoscut că a asistat la meciul de la Ljubljana pentru a susține jucătorii din Transilvania.

“Da! Am fost la Campionatul Mondial de hochei la Ljubljana ca să susțin jucătorii din Miercurea Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să țină naționala României în Divizia I, Grupa A. Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna și Brașov care ar fi vrut să asiste la o performanță istorică. Din păcate, nu a fost să fie. Pe mulți dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Știu că și-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică. În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale. Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a menționat Tanczos Barna pe pagina sa de Facebook.

ROMÂNIA A PIERDUT TOATE MECIURILE DE LA CAMPIONATUL MONDIAL

Naționala României a fost învinsă de echipa Ungariei, cu scorul de 4-2 (2-0, 1-2, 1-0), duminică, la Ljubljana, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial de hochei pe gheață, Divizia I, Grupa A.

România a pierdut toate cele patru meciuri, 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania și 2-4 cu Ungaria, retrogradând în Grupa B, al treilea eșalon valoric al Campionatului Mondial.

Slovenia a încheiat pe primul loc, promovând astfel în eșalonul de elită al hocheiului mondial. Ungaria a ocupat locul secund, fiind urmată de Lituania, Coreea de Sud, în timp ce România s-a clasat ultima, fără vreun punct.

Lasă un comentariu