AHOJ, ERASMUS!

Distribuie pe:

“Ahoj” a fost formula de salut cea mai folosită la sfârșitul lunii aprilie de către delegația de 5 elevi și 2 cadre didactice de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș. Membrii delegației au petrecut o săptămână în Republica Cehă, în cadrul proiectului Erasmus+ “Diferiți, dar împreună”, parteneriat școlar dezvoltat cu patru școli din Italia, Grecia, Republica Cehă și Turcia, sub coordonarea liceului nostru.

După întâlnirile din Messina, Târgu-Mureș și Ankara, de data aceasta a fost rândul liceului partener din Pilsen să găzduiască o activitate transnațională, mai exact a patra și penultima din acest proiect. Delegațiile din Messina - Institutul de Instruire Superioară Verona Trento, Kavala - 4 EPAL Kavalas, Ankara - Liceul Anatolian “Suleyman Demirel”, precum și de la liceul nostru au fost găzduite de către “Støední odborné uèilištì elektrotechnické”, adică de Școala Vocațională Secundară de Inginerie Electrică din Pilsen.

Activitățile propuse de școala gazdă au fost pe cât de variate, pe atât de atractive. În prima zi a avut loc prezentarea delegațiilor și a materialelor realizate de elevi despre jocurile copilăriei, apoi au urmat câteva activități de spargere a gheții. Pentru toate celelalte activități, elevii au fost împărțiți în echipe internaționale și au avut de-a lungul celor cinci zile diverse sarcini de îndeplinit, care s-au finalizat cu realizarea unui material PowerPoint ce a fost prezentat în ultima zi a mobilității. Activitățile au inclus vizite de studiu, participarea la ateliere, realizarea de materiale PowerPoint și video, precum și exersarea abilităților de socializare și a celor de limba engleză în activități informale, cum ar fi o partidă de bowling și o seară dansantă.

O zi întreagă din mobilitate a fost dedicată Pragăi. Turul ghidat interactiv al orașului ne-a motivat pe toți să dorim să mai venim o dată. De la castel până la statuia kinetică a lui Kafka, trecând pe la Catedrala Sf. Vitus, pe Podul Carol, pe la Ceasul Astronomic văzut fix la ora amiezii, și prin Piața Wenceslas, cu toții am rămas vrăjiți de centrul istoric al acestui oraș emblematic pentru Europa.

În a treia zi a mobilității, vizitarea castelului Velhartice ne-a făcut să ne întoarcem în timp, pe vremea în care, în Evul Mediu, se construia o astfel de fortăreață unicat prin podul care unea donjonul de temniță. A urmat apoi participarea la un atelier demonstrativ în farmacia Unicornul Alb din Klatovy, una dintre cele mai vechi farmacii din Europa. Explicațiile ghidului pline de curiozități amuzante au fost completate de prezența câtorva lipitori îndrăznețe, care erau un fel de mici vedete ale farmaciei, prin încercările lor repetate de a evada din borcan.

Interesante au fost și atelierele de la Muzeul de Artă Religioasă aflat în clădirea Mănăstirii Franciscane din oraș, parte din Muzeul Boemiei de Vest, unde, printre altele, elevii au reconstruit macheta orașului Pilsen, învățând astfel despre istoria orașului, și au studiat cu interes picturile murale pentru a descoperi prezența unui cățeluș în una dintre cele mai vechi picturi din mănăstire.

În concluzie, iată că încă o dată, în ciuda vicisitudinilor întâmpinate de proiect din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina, s-a reușit prin efortul susținut al profesorilor organizatori să se desfășoare încă o săptămână de învățare autentică sub sigla Erasmus+. Am fost diferiți, dar împreună, am fost fericiți împreună, ne-am făcut prieteni noi și ne-am revăzut cu emoție prieteni cunoscuți în cadrul acestui proiect. 10 puncte din 10 pentru o mobilitate care a adus împreună elevi și profesori din 5 licee din țări diferite, în care căldura și prietenia gazdelor au întrecut orice așteptări.

Ahoj!

ROXANA HOBAI

Lasă un comentariu