SALVAMONT MUREȘ - PRIETENII DUMNEAVOASTRĂ DE NĂDEJDE DE PE CĂRĂRI DE MUNTE

Distribuie pe:

SALVAMONT MUREȘ - SFATURI UTILE ÎN CAZUL MUȘCĂTURILOR DE VIPERĂ

Pentru că a început sezonul cald, salvamontiștii mureșeni vin în întâmpinarea iubitorilor de munte cu sfaturi utile în cazul mușcăturilor de viperă.

Manifestările clinice ale mușcăturii de viperă depind de mai mulți factori: cantitatea de venin injectat, localizarea mușcăturii, starea de sănătate a victimei. Veninul poate să ducă la apariția unor efecte atât locale, cât și sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) și la vârstnici.

Măsurile de prim-ajutor constau în: liniștirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi așezat întins pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui; apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont - 0372 12.66.68, pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS); se curăță plaga cu apă oxigenată sau cu apă curată; se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou; proximal de plaga mușcată se aplică un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială, cât “să se poată introduce un deget sub bandaj”;

Atenție! NU se practică incizii sau “cauterizări” la nivelul mușcăturii, NU se “stoarce” plaga* NU se recomandă aplicarea de gheață sau garou* NU se aplică diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii* NU se încearcă capturarea șarpelui* NU se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului* NU se aspiră veninul cu gura.

Membrul mușcat se imobilizează într-o atelă, pentru a împiedica contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică; membrul respectiv va fi menținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul cordului și nu mai sus decât acesta.

Șocul anafilactic se tratează de urgență prin administrarea de Adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu Adrenalină (Anapen, Epipen) intramuscular, acestea putând fi incluse în baremul trusei de prim - ajutor (dacă persoana se cunoaște cu alergii severe). Pe lângă administrarea de Adrenalină este utilă și administrarea de antihistaminice (acestea pot fi administrate și în reacțiile anafilactice mai ușoare, iar Adrenalina se administrează doar în formele severe - șoc anafilactic).

În caz de instalare a stopului cardio-respirator se aplică manevre de resuscitare cardio-pulmonară.

Pacientul va fi transportat la spital pe targă, evitându-se mobilizarea acestuia (pacientul nu va umbla).

Serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat-sever.

10 MAI - PRIMA ZI FĂRĂ EVENIMENTE PENTRU SALVAMONT MUREȘ

Salvamontiștii mureșeni au anunțat faptul că ziua de 10 mai a fost prima din acest an în care nu s-a produs nici un accident pe munte și nu s-a primit nici un apel de urgență.

A fost “prima zi din acest an în care nu am văzut oameni triști și chipuri pline de suferință”, au scris cei de la Salvamont Mureș pe pagina lor de internet. Până acum, în cele 130 de zile din acest an au avut loc 4.118 de intervenții în care au fost salvate 4.452 persoane. Dintre acestea, 1.692 de persoane au fost predate pentru transport la spital serviciilor de Ambulanță și SMURD, iar 30 de persoane au avut nevoie de intervenția elicopterului SMURD. În primele

130 de zile ale acestui an au avut loc 19 decese pe munte. Salvamontiștii mureșeni au un grad de răspuns de 100% la apelurile de urgență.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin Sistemul Național Unic de Urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont- Fundația Vodafone ( 0372 12.66.68 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile.

Lasă un comentariu