Limbajul ochilor sau comunicarea nonverbală

Distribuie pe:

Fără a fi nevoie de cuvinte, ochii au puterea de a atrage, de a înfricoșa, de a judeca sau de a mângaia, limbajul ochilor fiind unul dintre cele mai puternice instrumente de comunicare nonverbală.

Ne putem alege cu grijă cuvintele și controla expresiile faciale și gesturile, însă ochii nu mint niciodată. Ochii ne oglindesc gândurile, emoțiile, și pot exprima plictiseala, neîncrederea, surprinderea, aprobarea, ura sau dragostea.

Psihologul american Albert Mehrabian, de la Universitatea din Los Angeles, citat de libertatea.ro, afirmă că, indiferent de situația în care te afli în viața de zi cu zi, atunci când porți o discuție cu cineva, întotdeauna este de un mare ajutor dacă poți obține mai multe detalii despre ceea ce simte persoana din fața ta, observând ceea ce îți comunică prin ochi.

Contactul vizual - Atunci când oamenii sunt angajați într-o conversație interesantă, ochii lor rămân concentrați pe fața partenerului în aproximativ 80% din timp. Contactul vizual este un element central al comunicării, studiile arătând că acesta poate fi folosit pentru a transmite nivelul de interes, angajament și încredere.

De exemplu, într-o conversație, privirea fixă sau evitarea contactului vizual poate indica nervozitate, lipsă de încredere sau dorința de a evita subiecte sensibile. Când cineva menține un contact vizual intens, semnalează că este interesat, atent și angajat în conversație, acesta fiind un semn de respect și de dorință de a comunica cu sinceritate.

Direcția privirii - O privire aplecată în jos poate indica tristețe și rușine sau, dimpotrivă, o gândire profundă. Este adesea folosită atunci când cineva se simte vulnerabil.

Când cineva își îndreaptă privirea în sus, poate semnala că este în proces de amintire sau că se gândește la ceva. Acest gest indică, de asemenea, că persoana este încrezătoare în ceea ce spune.

Încruntarea sprâncenelor - Ochii cu sprâncenele încruntate pot semnala confuzie, frustrare sau furie, acest gest fiind adesea asociat cu exprimarea dezacordului sau a nemulțumirii.

Ridicarea unei singure sprâncene poate sugera surprindere sau interes, dar poate fi folosită și pentru a exprima scepticism sau curiozitate.

Clipirea și ochii zâmbitori - Clipirea rapidă poate semnala stres, anxietate sau disconfort, fiind adesea observată în situații tensionate sau inconfortabile.

Atunci când ochii se îngustează și apar așa-zișii ochi zâmbitori, acest lucru indică sinceritate și plăcere autentice, fiind un semn al fericirii sau al bucuriei.

Evitarea contactului vizual - Evitarea contactului vizual poate indica nervozitate, lipsă de încredere sau dorința de a ascunde ceva, fiind adesea observată în cazul persoanelor care spun o minciună sau vor să evite confruntarea. Cu toate acestea, evitarea contactului vizual poate fi și rezultatul anxietății sociale sau al timidității, deci nu întotdeauna exprimă lipsa de sinceritate. Depinde de persoană și de context.

Pupilele - Pupilele se dilată în mod natural atunci când o persoană este atrasă de ceva sau de cineva, fiind un semn al excitării, al interesului sexual sau al unei reacții emoționale intense. Însă pupilele pot deveni și contractate, cel mai adesea fiind observate în lumină puternică sau în situații de stres. Acest lucru poate indica un nivel crescut de alertă sau anxietate.

Închiderea lentă a ochilor - Închiderea lentă a ochilor poate indica plictiseală sau relaxare. Persoana din fața ta poate fi obosită sau nu este interesată de subiectul discutat.

La fel, frecarea ochilor este un semn de oboseală sau de disconfort, dar poate indica și frustrare sau lipsă de răbdare în anumite situații.

*

Curiozități despre ochi

Dimensiunile ochilor umani rămân în general constant pe tot parcursul vieții, în timp ce nasul și urechile continuă să crească pe măsură ce îmbătrânim; Pupilele se dilată în mod natural în condiții de lumină scăzută, pentru a permite mai multă lumină să intre în ochi și să îmbunătățească vederea. Dimineața, de exemplu, pupilele sunt adesea mai mari pentru a face față luminii slabe.

Culoarea ochilor poate părea diferită în funcție de lumină. Acest efect se datorează cantității de melanină din iris și modului în care lumina se reflectă în iris; Datorită celulelor conice din retină, ochiul uman poate distinge milioane de culori diferite. Acest lucru ne oferă o capacitate incredibilă de a percepe lumea în culori bogate și diverse.

Genele țin murdăria departe de ochi și... au o durată medie de viață de cinci luni. Dacă ar fi aliniate, genele pierdute în timpul unei vieți umane ar măsura în jur de 30 de metri lungime. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu