IOHANNIS ȘI GUVERNUL AU UITAT DE DEZASTRUL ECONOMIC ȘI SOCIAL, DE CREȘTEREA PREȚURILOR, AU GĂSIT BANI DOAR PENTRU ÎNARMARE!

Distribuie pe:

După 1989, niciun guvern nu s-a ocupat cu extinderea, dezvoltarea sectorului energetic. Consiliul Concurențe s-a opus, cu peste 12 ani în urmă, în privința înființării a două companii energetice care să grupeze producătorii ce “foloseau surse primare de origini diferite (nu se putea concura una cu alta, în mod real). Ideea de a înființa astfel de companii a fost susținută de mulți specialiști, pentru a echilibra costurile de producție în sensul dezvoltării cantității de energie electrică, folosind resurse diferite în procesul de producție. Pentru a înfăptui un astfel de sistem se impunea o concentrare economică și de ajutorul statului și un control, concurențial atent. După eșuarea celor două companii mari, s-au făcut încercări de privatizare, soluție la care s-a renunțat, deoarece se axa pe cuplarea mai multor producători, ca de exemplu, hidro, termo și pe cărbune, idee care, totuși, a atras atenția mai multor investitori. Însă, această strategie nu s-a pus în practică, deoarece trebuiau să fie privatizate și unitățile mai puțin atractive.

Însă, sistemul energetic a rămas, mai exact spus, în urmă, nefăcându-se aproape nimic în domeniu, reglementările au fost abandonate, mai ales că a apărut problema liberalizării prețurilor, impuse de Uniunea Europeană, cu aplicare ultimativă în anul 2021. Deși, teoretic, piața energiei electrice era liberalizată complet, încă din anii 2018-2019. Cu toate acestea, “ANRE a menținut prețurile reglementate și pentru consumatorii industriali, care nu au optat pentru schimbarea furnizorului implicit, de regulă, consumatorii mici”. Măsura s-a menținut până când Consiliul European a cerut ANRE “eliminarea consumatorilor industriali din sectorul reglementat, fapt care s-a și întâmplat, rămânând numai consumatorii casnici. În anul 2020, guvernul Orban a anulat Ordonanța 114 dată de Dragnea - prim-ministru era Dăncilă și, astfel, s-a liberalizat prețul energiei electrice și pentru consumatorii casnici.”

Guvernul Cîțu și actualul guvern, rezultat din alianța PNL-PSD, partide care până la ruperea alianței PNL-USR și căderea guvernului condus de Cîțu, prin moțiunea de cenzură a PSD, se înjurau, ca la ușa cortului. Iohannis nu a scăpat nicio ocazie de a numi PSD - “ciuma roșie” - și a-l face vinovat de toate nenorocirile venite pe capul românilor. După ce a “venit” (a fost adusă) pandemia, care a secat bugetul țării, a luat viețile a zeci și zeci de mii de oameni, și milioane care s-au îmbolnăvit, s-a liberalizat și prețurile la energie electrică, gaze naturale și carburanți.

Rezultatul: facturile emise în 2022 de furnizori sunt de zeci de ori mai mari decât cele din anii 2020 și 2021, milioane de familii cu venituri reduse, dacă le plătesc, abia dacă le mai rămân bani pentru alimente, la care prețul a crescut de zeci de ori și continua să crească. Astfel, viața românilor a devenit un infern, insuportabilă. Un cetățean cu o pensie de 1.600 de lei când a văzut suma de pe factură (700 de lei doar la gaz) și că mai are de plătit rata pentru împrumutul luat din bancă, tot cam atât de mare, pentru mâncare îi mai rămâneau 200-300 de lei/lună, s-a sinucis, iar altul a făcut infarct când a primit factura.

Liberalizarea prețului la energie este impusă de Uniunea Europeană, măsură care a fost una din condițiile primirii, în anul 2007, în Uniune. Guvernele României s-au implicat în modul de formare a prețurilor prin plafonarea lor. La sfârșitul anului 2014, pentru agenții economici s-a anulat această măsură, fiind obligați să-și procure energia de pe piață, la prețul concurențial impus de aceasta. Pentru consumul casnic, plafonarea a mai funcționat până în noiembrie 2021. Însă, guvernele aflate la putere deși știau încă din 2007 că prețul energiei se va liberaliza, nu au luat nicio măsură pentru realizarea de noi capacități de asigurare a necesarului de consum din intern pentru a putea menține prețurile, în general, la un nivel suportabil pentru populație și industrie, societăți comerciale mici și mijlocii.

Din cauza pandemiei și a liberalizării prețurilor la curent electric, gaze naturale, pentru a nu intra în faliment, au crescut prețurile la toate produsele, în general, și la alimente în special, care au devenit insuportabile atât pentru economie (industrie) și populație.

Soluția plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale

s-a dovedit greșită. Această măsură este avantajoasă pentru cei cu venituri mari, care consumă cantități importante de gaze și curent în locuințele lor, și mai ales, pentru bugetul statului care îi revine parte leului din prețurile liberalizate la energie și carburanți (în impozit mascat pentru consumatori). Statul, guvernul României nu au făcut nimic pentru a ajuta populația vulnerabilă și societățile comerciale de ravagiile liberalizării prețurilor la energie, în afară de discuții contradictorii între PNL și PSD, UDMR se face că plouă, tace și își rezolvă interesele ei specifice. Și astfel, se tot discută, de luni de zile, concret facturile vin tot umflate, compensarea lor este egală cu zero, ba mai mult, Asociația Furnizorilor, ambasadele SUA, Angliei, Germaniei și Italiei solicită guvernului să le achite societăților lor de furnizare sumele ce li se cuvin din diferența de preț de pe piață și cea impusă de livrarea compensată a energiei la consumatori, sens în care aceștia din urmă nu au primit nimic din suma compensată de stat.

În concluzie, statul (guvernele), ministru Popescu, sunt principalii vinovați de dezastrul economic și social, ca urmare a creșterii catastrofale a prețurilor energiei după liberalizare, a produselor și serviciilor în general, și alimentelor în special, pentru că nu au întreprins nimic în vederea eliminării dezastrului aflat în continuă creștere.

Iohannis și guvernul au uitat de dezastrul economic și social, de compensarea prețului la energie electrică și gaze naturale, de inflația de aproape 15%, de prețurile insuportabile la alimente și medicamente pentru milioane de români, pregătesc noi impozite și taxe (impozitul progresiv pe venituri) și propun alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, pentru cumpărarea de tehnică de luptă casată de alte țări. Viață românilor nu mai contează.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu