SE MIȘCĂ LUCRURILE ÎN ZONA METROPOLITANĂ - OPT PRIMĂRII S-AU ASOCIAT PENTRU REZOLVAREA TRANSPORTULUI PUBLIC PERIURBAN DIN JURUL TÂRGU-MUREȘULUI

Distribuie pe:

A fost semnat un acord de parteneriat pentru achiziția de autobuze electrice care vor deservi transportul periurban de călători în zona Târgu-Mureș. Este una din primele acțiuni concrete ale primarilor din Zona Metropolitană a Târgu-Mureșului. Achiziția a 18 autobuze electrice este, de fapt, un prim pas către reorganizarea din temelii a transportului public, și anume înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară de Transport care să gestioneze acest serviciu atât de important.

Un prim pas către o asociere pentru transportul periurban

Primăria Târgu-Mureș și primăriile învecinate municipiului au semnat un acord de parteneriat privind achiziția, în comun, a 18 autobuze electrice care vor avea o lungime de 10 metri. Semnatarii acordului sunt Soós Zoltán - Primăria Târgu-Mureș, Budian Petru Ionuț - Primăria Sâncraiu de Mureș, Sándor-Szabolcs Sólfalvi - Primăria Sângeorgiu de Mureș, Takács Szabolcs István - Primăria Corunca, Bányai István - Primăria Livezeni, Moldovan Dumitru - Primăria Sântana de Mureș și Kovács Edit - Primăria Cristești. Acordul va fi semnat și de către Elõd Barna Bodó - Primăria Pănet, acesta lipsind, din motive întemeiate, la semnarea acestuia, în urmă cu două zile. Finanțarea achiziției celor 18 autobuze electrice, care vor asigura transportul public de persoane în zona periurbană, se va face prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În Planul de Mobilitate, finanțatorul PNRR obligă să existe aceste asocieri între UAT-uri. De gestionarea acestor autobuze se va ocupa SC Transport Local SA, societatea urmând să încheie un contract de gestiune pe zona periurbană. “Împreună cu primarii comunelor învecinate, am semnat un acord de parteneriat prin care vom licita împreună pentru achiziționarea autobuzelor. Am încredere că acest acord de parteneriat va deveni un exemplu și ne va motiva să lucrăm împreună la alte chestiuni similare de interes public”, a declarat primarul Municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán. Acesta a mai spus că în viitor este necesară înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Transport la nivelul localităților limitrofe, care va gestiona viitorul contract de transport public, iar primăriile implicate vor contribui cu sume către această societate pentru susținerea serviciului de transport public.

Benzi de circulație dedicate exclusiv transportului public pe Gh. Doja și pe ruta Tudor - Centru - 7 Noiembrie. Reducerea timpilor de așteptare

Primarul municipiului Târg-Mureș a răspuns întrebării cotidianului “Cuvântul liber” privind măsurile de eficientizare a transportului public de persoane susținând că “ne dorim ca în viitor să putem aloca o bandă dedicată transportului în comun și alternativ (benzi pentru biciclete și trotinete) pentru fluidizarea traficului. De asemenea, acest tip de benzi dedicate dorim să fie incluse și în Masterplanul de dezvoltare durabilă și transport. Există, în prezent, proiectul străzii Gh. Doja care cuprinde astfel de benzi dedicate. Se află în faza de achiziție studiul de fezabilitate pentru un nou culoar de mobilitate Tudor Vladimirescu - Centru - 7 Noiembrie, la limita Sângeorgiu de Mureș, care, de asemenea, prevede realizarea unor benzi dedicate pentru autobuze și biciclete”.

“În momentul în care începem dezvoltarea și armonizarea unitară a principalelor drumuri metropolitane, transportul public urban și periurban va deveni eficient și va fi preferat de majoritatea călătorilor. În mod natural, timpii de așteptare se vor diminua. Schimbarea în totalitate a parcului auto cu autobuze noi, crearea unor noi linii de transport, precum și trasarea unor benzi de circulație dedicate, asigurarea un grad mare de confort pentru călători, va duce la o mai bună gestionare a timpului petrecut în trafic de fiecare dintre noi”, susține edilul târgumureșean.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu