SĂRBĂTOARE DE HRAM LA BISERICA PROTOPOPIALĂ ORTODOXĂ DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Miercuri, 29 iunie 2022, zi înscrisă cu roșu în calendarul ortodox, la Biserica protopopială “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș a fost o zi de mare sărbătoare creștină. Părintele protopop Lucian Voșloban și-a început cuvântul de învățătură cu întrebarea “De ce Biserica Ortodoxă îi sărbătorește împreună pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, deși ei au avut vieți deosebite, firi temperamentale distincte, în cea mai mare parte a misiunii lor cristice, L-au propovăduit pe Iisus Hristos în teritorii separate, Sfântul Pavel nu L-a întâlnit niciodată pe Fiul lui Dumnezeu, în timp ce Sfântul Petru a fost ucenicul favorit al Mântuitorului nostru?”

Răspunsurile lămuritoare, părintele protopop și le-a întemeiat pe învățăturile Evangheliilor și ale cărții “Faptele Sfinților Apostoli”. Coborând de la înălțimea timpului de început al creștinismului și al faptelor biblice, sfințitul părinte le-a adus aminte enoriașilor că Biserica lor este cea mai veche din orașul Luduș. (Adăugăm noi că sunt atestate documentar două vechi biserici românești de lemn, una ortodoxă, care a dăinuit până în anul 1927, și una greco-catolică, ridicată după Uniația din 1700, dar care a ars în anul 1863.)

Au luminat sufletele celor prezenți la sărbătoarea de hram emoționantele trimiteri la generațiile de dreptmăritori creștini ctitori și binevoitori ai bisericii lor, la generațiile de flăcăi și fete care și-au unit viețile în fața altarului acestui locaș creștin, la miile de prunci botezați aici, la bucuria participării tuturor la Sfintele și Dumnezeieștile Liturghii, la slujbele de pomenire a morților, la întâlnirile cu ierarhii Bisericii Naționale, la cinstirea eroilor și martirilor căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori pentru libertatea și unitatea țării, pentru apărarea credinței străbune, acestea toate constituindu-se în fapte creștine de cinstire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Din Corul Bisericii, doamna educatoare pensionară Elena Oltean a înălțat o priceasnă-îndemn spre unitatea credinței, spre frăție și împreună lucrare a tuturor românilor.

La sărbătoarea de hram din acest an, elevii iconari pe sticlă, îndrumați de doamnele profesoare Luminița Chețan, Ildiko Hereșanu, Monica Nistor, Daniela Boca, Laura Banea, Ana Sălcudean și Angela Sălcudean, de la Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu”, și-au expus spre vizionare și admirație cele mai recente icoane. Banii obținuți din vânzarea lor vor fi donați pentru ajutorarea caritabilă a unei fetițe de 2 anișori, aflată în Italia, pentru operație.

La inițiativa doamnelor enoriașe, toți participanții la sărbătoarea de hram au participat la agapa creștină organizată în aer liber.

Nu a fost și nici acum nu este ușor să fii creștin. Tot timpul trebuie să ai smerenie, răbdare și dragoste. În sufletul tău știi că, slujindu-ți semenii, Îl slujești pe Dumnezeu, care te iubește si te ocrotește.

MIRCEA GHEBOREAN, LUMINIȚA CHEȚAN

Lasă un comentariu