ROMÂNII NU MAI AU CURAJ SĂ ÎȘI CUMPERE CASE ȘI TERENURI...

Distribuie pe:

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a dat publicității statistica aferentă lunii iunie 2022 în privința tranzacțiilor încheiate în România, datele arătând că, la nivelul întregii țări, au fost vândute 52.946 de imobile, cu 11.660 mai puține față de luna mai a.c.

“Scăderea este una bruscă și semnificativă. În luna mai 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 64.606 imobile. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iunie este cu 1.835 mai mic și față de perioada similară a anului 2021.

Având în vedere contextul economic actual, românii nu mai au curaj să își asume achiziții care să îi lase cu datorii în bancă pe zeci de ani. Nici cei care au făcut economii nu se mai grăbesc să cheltuiască banii.

Creșterea inflației, scumpirile și majorarea dobânzilor la credite, la care se adaugă lipsa de predictibilitate, sunt factorii principali ai reducerii numărului tranzacțiilor.

De altfel, se recomandă răbdare și cumpătare, întrucât anul 2022 va fi un an cu o cerere mai mică pe piața imobiliară. Motivele sunt reprezentate de scumpirile din piață, inflația galopantă, dar și dobânzile fluctuante la credite.

Și, este abia începutul, având în vedere că Banca Națională a României (BNR) a majorat din nou dobânda cheie. Deși scopul BNR este diminuarea inflației, efectele vor fi resimțite de populație prin scumpirea creditelor și creșterea ratelor”, explică specialiștii imobiliari, citați de ziare.com.

Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna iunie, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în București (10.616), Ilfov (3.495) și Brașov (2.714), iar județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași (292), Covasna (309) și Teleorman (313).

Deși bilanțul primelor șase luni din 2022 arată un total al imobilelor tranzacționate de 341.073, numărul fiind mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, specialiștii susțin că a doua parte a acestui an va fi marcată de o scădere considerabilă. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu