CÂND SĂ-ȚI AMÂNI RATELE LA BĂNCI. BANII PE CARE ÎI VEI PLĂTI ÎN PLUS LA CREDIT

Distribuie pe:

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar recomandă românilor ca înainte de a cere amânarea ratelor, să încerce să negocieze cu banca noi condiții pentru reducerea ratelor.

Amânarea ratelor bancare a fost adoptată recent de Guvernul României. Prin această măsură românii care se confruntă cu probleme financiare vor putea cere, pentru o perioadă, amânarea plății obligațiilor către bănci.

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) recomandă românilor să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit.

Reprezentanții CSALB avertizează că amânarea ratelor vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării plății ratelor.

Înainte de a-și amâna ratele, românii sunt îndemnați să se adreseze băncilor, IFN-urilor și/sau CSALB dacă întâmpină dificultăți financiare care pot afecta derularea contractelor, pentru a găsi soluții personalizate care să se aplice pe toată perioada derulării creditului.

În primele șase luni ale anului, 63 de procese în instanță au fost încheiate ca urmare a rezolvării disputelor pe cale amiabilă în cadrul CSALB, față de cele 67 de cazuri înregistrate pe tot parcursul anului 2021.

În aceste circumstanțe, CSALB a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție și celor 15 Curți de Apel din țară să fie aduse la cunoștința judecătorilor informațiile despre posibilitatea de soluționare amiabilă a litigiilor dintre consumatori și bănci/IFN-uri prin conciliere.

Ideal este ca recomandarea judecătorilor pentru conciliere să fie făcută la începutul procesului, până la primul termen de judecată. Însă această inițiativă de împăcare se poate exercita de către părți în orice moment al procesului, chiar și în căile de atac (apel/recurs).

“Dintre negocierile purtate în prima jumătate a anului curent, 92% s-au încheiat cu împăcarea părților. Astfel, nu doar că băncile au preluat mai multe cereri ale consumatorilor, dar procentul mare de împăcări arată o maturizare a actului de negociere.

Băncile au devenit tot mai dispuse să ofere soluții consumatorilor aflați în dificultate, atât prin intermediul cererilor acceptate spre negociere, unde avem o creștere de peste o treime, cât și prin numărul soluționărilor directe, fără intermedierea conciliatorilor CSALB, unde aproape că am egalat numărul înregistrat în tot anul anterior”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul de Coordonare al CSALB, potrivit ziare.com.

Acesta este de părere că oamenii ar trebui să analizeze mai atent opțiunile pe care le au înainte de a solicita o amânare a ratelor.

“Costurile care se adaugă la credit după amânarea cu până la 9 luni a ratelor pot fi semnificative, mai ales dacă ne referim la primii ani din achitarea unui împrumut”, a atras atenția Păunescu.

N.R. Concluzia este că amânarea ratelor înseamnă, în realitate, o soluție de moment deloc profitabilă. Rata împrumutului va rămâne aceeași, dar după lunile de amânare, dobânzile vor fi mai mari, fiind cumulate plus comisioanele aferente, rezultatul fiind, la reînceperea plăților, faptul că suma lunară de plată va fi mult mai mare.

Deci… atenție!

Lasă un comentariu