AMENZI DE PÂNĂ LA 6.000 DE LEI PENTRU GRAFFITI ILEGALE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 744, din 25 iulie 2022, a fost publicată Legea nr. 260/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Actul normativ înăsprește sancțiunile pentru faptele de scriere sau desenare, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, ori de deteriorare prin orice mijloc a acestora. Scopul acestui demers legislativ este descurajarea autorilor de graffiti să distrugă fațadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum și a altor piese de mobilier urban.

Concret, se modifică elementul material al con-travenției prevăzute la art. 2, pct. 14) din Legea nr. 61/1991, respectiv adăugarea acțiunii de “imprimare” pentru a putea cuprinde mai multe situații faptice de ocrotire.

Prin urmare, textul de la art. 2. pct. 14 se modifică din: “scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate” în “imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, precum și deteriorarea prin orice mijloc a acestora”.

Astfel, a fost separată fapta de “scriere, pictare sau desenare, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, precum și deteriorarea prin orice mijloc a acestora” de cea de “dezlipire sau distrugere, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate, în ideea instituirii unui regim sancționator distinct.

Noua lege introduce amenzi cuprinse între 3.000 lei și 6.000 lei pentru imprimarea de graffiti, însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereții clădirilor publice, pe gardurile clădirilor publice sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, precum și o sancțiune complementară obligatorie, respectiv “înlăturarea de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării inițiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, după caz”.

Sancțiunea se aplică în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie.

Legea nr. 260/2022 va intra în vigoare la data de 24 august 2022. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu