PELERINAJ LA MĂNĂSTIREA NICULA

Distribuie pe:

Mii de credincioși ortodocși și greco-catolici au participat la pelerinajul care are loc în fiecare an de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula, unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care tradiția spune că are puteri tămăduitoare.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost marcată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, printr-un pelerinaj eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Episcopal Major.

Programul pelerinajului a cuprins o noapte de rugăciune, din seara zilei din 14 august, până în ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 15 august, când, de la ora 10,00, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla împreună cu preoți de pe întreg cuprinsul eparhiei, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de organizatori.

Preasfințitul Părinte Claudiu, eparhul de Cluj-Gherla, a invitat și în acest an credincioșii să continue tradiția urmată de-a lungul generațiilor în Biserica Română Unită și în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

“Reînnoim invitația de a ne reuni în rugăciune, asemeni Sfinților Apostoli la Adormirea Maicii Domnului, în număr cât mai mare, la programul pregătit împreună cu Surorile Congregației Maicii Domnului. O vom cinsti pe Maica Domnului, vom afla adăpost sub privirea ei iubitoare, răspuns cererilor, alinare suferințelor și îndrumare bună pe calea vieții”, afirmă înaltul prelat, citat în comunicat.

În cadrul celebrării Sfintei Liturghii Arhierești din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, părintele Claudiu a sfințit icoana patronală a mănăstirii, “Maica Sfântă - mângâierea celor ce plâng”.

Luni, 15 august, programul a început la ora 9.00 cu Rozariul și a continuat la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie Arhierească, Rugăciunile pentru dobândirea Indulgenței plenare, Sfințirea Icoanei Maicii Domnului - Icoana patronală a Sanctuarului, lansarea Monografiei istorice, “Surorile Congregației Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)”.

Pentru ortodocși, procesiunea a început duminică, 14 august, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al orașului Gherla, și a continuat pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea a fot condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și de PS Macarie, Episcop-vicar de Ruse.

De la ora 18.00, pe Altarul de vară al Mănăstirii a fost săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserică și a fost săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere au culminat cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

În ziua praznicului, luni, 15 august 2022, de la ora 9.00, tot pe Altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Lasă un comentariu