De la Art Safari, în Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș! Expoziția dedicată artistului fenomen al secolului XX, Marcel Iancu, poate fi vizitată în Târgu Mureș începând cu 25 august

Distribuie pe:

Galeria Cetății Medievale Târgu Mureș găzduiește, între 25 august și 4 decembrie, expoziția “Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel”. Marcel Iancu a fost un artist fenomen al secolului XX, care și-a împărțit cariera artistică în două perioade - primii 46 de ani în Europa, urmați de 43 de ani în Israel. Expoziția organizată de Art Safari este cea mai amplă de până acum prezentă pe teritoriul țării noastre, unde s-a născut, și a fost organizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului și Uniunea Arhitecților din România. Continuarea acestei expoziții realizate în premieră națională de Art Safari la Târgu Mureș reprezintă o premieră pentru țara noastră și deschide calea spre noi astfel de parteneriate care permit realizarea de expoziții itinerante.

“Marcel Iancu a fost un artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician, lăsându-ne o moștenire impresionantă pe care publicul a descoperit-o inițial în Centrul Vechi al Bucureștiului, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), iar de pe 25 august și în Galeria Cetății medievale Târgu Mureș. Este o expoziție care a trezit foarte multă admirație și pe care trebuie să o vedeți la Târgu Mureș”, spune Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

“Marcel Iancu, marele nonconformist al secolului XX, alături de Tristan Tzara și Ion Vinea, este unul dintre fondatorii mișcării dadaiste, un curent universal atât de răspândit în toată Europa. Este o mare oportunitate pentru târgumureșeni să poată admira aici, acasă, operele marelui artist avangardist, deoarece știm că de-a lungul timpului a expus la New York, Paris sau Milano. Îmi doresc ca Târgu Mureș să devină un oraș deschis spre marea cultură și să nu ratăm nicio ocazie de a cinsti memoria marilor noștri artiști. De aceea, mă bucur de oportunitatea de a colabora cu Art Safari în acest sens”, spune Soós Zoltán, primarul Târgu Mureșului.

Marcel Iancu - din România în Israel - o istorie culturală de excepție

Marcel Iancu (1895 București - 1984 Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, atât pentru arta românească, cât și pentru cea universală. Personalitate complexă, artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician și eseist, Iancu a fost în centrul celei mai importante mișcări de Avangardă și a avut legătură cu toți marii artiști revoluționari ai vremii.

Program vizitare expoziție și acces Expoziția “Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, va putea fi vizitată în perioada 25 august - 4 decembrie, de marți până duminică, între orele 12.00 și 20.00, la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș. Accesul este gratuit.

Lasă un comentariu