IARNA NUCLEARĂ - UN SCENARIU APOCALIPTIC

Distribuie pe:

Peste 5 miliarde de oameni - aproximativ 63% din populația planetei - ar muri de foame în cazul în care ar avea loc un război nuclear între SUA și Rusia, conform unui nou studiu american publicat la 15 august, în jurnalul Nature Food.

Conform cercetătorilor, un conflict real ar genera incendii pe porțiuni vaste ale Terrei, care pot aduce în atmosfera planetei peste 150 de milioane de tone de cenușă, fapt care va duce la distrugerea culturilor agricole pe întreg globul, rezultând o reducere de aproximativ 90% a producției mondiale de calorii.

Un război nuclear la scară largă “ar produce o serie de schimbări climatice fără precedent în istoria omenirii”, susține unul dintre co-autorii studiului, Alan Robock, profesor de climatologie la Rutgers University din New Jersey. “În cazul unui război nuclear ruso-american, mai mulți oameni ar muri de foame în India și Pakistan decât în țările implicate direct în conflict”, a adăugat el.

Efectele imediate ale unui atac nuclear asupra unui oraș sunt cunoscute după bombardamentul atomic american asupra orașului japonez Hiroshima, la 6 august 1945. La Hiroshima, o singură bombă atomică a ucis un număr de aproximativ 140.000 de oameni într-un interval de 5 luni după detonarea sa. Pierderile materiale au fost și ele enorme. Peste 60.000 din cele 90.000 de clădiri din Hiroshima au fost complet distruse sau grav afectate.

Mărturiile a șase martori oculari, adunate de jurnalistul John Hersey și publicate în 1946, vorbesc despre distrugerile imediate aduse de atac. În primul rând, lumina degajată de explozia nucleară a părut ca un flash orbitor și complet mut, la fel de strălucitor ca și Soarele. Apoi a lovit unda de șoc, care a distrus totul în calea ei, măturând cadavre omenești sub clădirile răsturnate. În urma exploziei, umbrele negre, vizibile clar, ale oamenilor vaporizați instant, au rămas pe pereți și pe asfalt, iar puținii supraviețuitori din apropierea exploziei au apărut goi, cu pielea desprinsă de pe trup de căldura degajată în explozie, rătăcind năuci pe străzile orașului ruinat până și-au găsit și ei moartea.

A fost nevoie, însă, să treacă aproximativ 40 de ani pentru ca oamenii de știință să înceapă să înțeleagă și să dezbată despre cel mai letal și înfricoșător efect al unui război nuclear - așa-numita “iarnă nucleară”. În acest scenariu apocaliptic, praful, cenușa și fumul radioactiv ajung în atmosferă de unde blochează o parte din lumina solară. Temperaturile încep să scadă și recoltele agricole sunt distruse, rezultând o foamete globală care poate face miliarde de victime.

Conform concluziilor, temperatura medie la suprafața planetei ar scădea cu 16 grade Celsius (de trei ori mai mult decât diferența de temperatură dintre perioada prezentă și ultima epocă de gheață) și 5 miliarde de oameni ar muri.

Lasă un comentariu