CEI MAI MARI PROPRIETARI DE TEREN DIN LUME

Distribuie pe:

Lista celor mai mari proprietari de teren este plină de surprize. Citind diversele nume, constatăm de pildă că magnați renumiți, de la care ne-am putea aștepta să se afle în fruntea clasamentului, nici măcar nu figurează în top. Care este, în schimb, dominat de personaje sau entități pe care mulți dintre noi nici nu le-ar avea probabil în vedere.

Anul trecut, site-ul Lovemoney.com a publicat un clasament foarte bine documentat al celor mai mari 101 proprietari non-guvernamentali de teren, valabil pentru 2021 și care se bazează pe date provenite din surse multiple. Topul, care-l are drept cel mai “modest” reprezentant pe Pham Nhat Vu, fratele bogătașului numărul unu al Vietnamului, care nu se poate lăuda decât cu 203.900 de hectare, stârnește între altele mirare prin faptul că este foarte sărac între americani, cel puțin în eșalonul său superior. Adevărul e că primul mare proprietar privat din SUA care apare în top figurează abia pe locul 42. Și nu este vorba despre o singură persoană, ci despre familia Emmerson, care conduce compania Si-erra Pacific Industries, unul dintre cei mai mari producători de cherestea din America și care deține, conform Land Report 100 din 2021, o suprafață de 942.917 hectare de teren.

Surprinzător de mulți oameni își închipuie totuși că cel mai mare proprietar de teren din SUA (dacă nu chiar din lume), este confondatorul Microsoft, Bill Gates. De unde această falsă convingere? Totul a pornit, din câte se pare, de la datele publicate în 2021 în Land Report 100, un clasament al celor mai mari proprietari de teren din Statele Unite, conform căruia Gates a achiziționat treptat 98.000 de hectare, devenind astfel cel mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA. Pentru că unii au trecut cu vederea cuvântul cheie “agricole”, s-a născut o confuzie, astfel încât mulți au concluzionat că Gates este cel mai mare proprietar de teren din SUA. Însă adevărul e că Bill Gates însuși a negat până și că ar fi cel mai mare proprietar de teren agricol din țara sa. Un purtător de cuvânt al miliardarului a declarat pentru Reuters că informația e infirmată inclusiv de datele publicate de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDAP).

Regina Elisabeta, Vaticanul și inuiții

La prima vedere, între cei trei nu există nicio legătură. În realitate, Regina Elisabeta a II-a, Biserica Catolică și inuiții din Nunavut au ceva foarte, foarte important de împărțit: podiumul celor mai mari proprietari de teren din lume. Topul e condus de la mare distanță de Regina aflată în fruntea Commonwealthului și care deține nu milioane, ci miliarde de hectare. Mai precis, 2,7 miliarde, adică o șesime din suprafața de teren disponibilă pe întreg mapamondul. De notat este însă că, deși terenurile nu sunt considerate proprietate guvernamentală, ele nu se află nici în proprietatea privată a Elisabetei a II-a, care nu are, de pildă, posibilitatea să le vândă.

Chiar dacă cel de-al doilea loc al podiumului este ocupat, potrivit clasamen-tului Lovemo-ney.com, de Biserica Catolică, aceasta se află mult în urma Reginei, deținând doar 71,6 milioane de hectare. Incredibil este că, după cum a descoperit în urmă cu câțiva ani cartografa americană Molly Ikirhans, Biserica Catolică nu dispune însă de un inventar modern și centralizat al proprietăților sale. “De prin vremurile Sfântului Imperiu Roman, n-au prea făcut o actualizare a hărților”, a declarat Burhans. Așa că tânăra, care a fondat și conduce GoodLands, o organizație care încurajează

Vaticanul să-și folosească proprietățile în beneficiul mediului și al societății, s-a apucat ea însăși să creeze, cu ajutorul tehnologiei moderne, o bază centralizată de date. Beneficiind, desigur, de binecuvântarea și cooperarea Bisericii.

Pe locul al treilea în topul celor mai mari proprietari de pământ sunt inuiții din Nunavut, care au titluri de proprietate asupra a peste 35,3 milioane de hectare. Terenul a fost predat de guvernul canadian în 1993, iar în 1999, Nunavut s-a desprins de Teritoriile de Nord-Vest, devenind cel mai recent și mai întins teritoriu al Canadei. În limba inuiților (inuktitut), numele teritoriului înseamnă “pământul nostru”, iar capitala regiunii, Iqaluit (fostul Golf Frobisher), care a fost aleasă în 1995 prin plebiscit, este un loc friguros, cu temperaturi medii care ajung în iulie doar până la 4/12 grade Celsius, și care coboară în ianuarie până la -31/-23 grade. Fiind un ținut aspru, Nunavut este, de altfel, una dintre cele mai puțin populate regiuni ale lumii. În 2021, el avea doar 39.589 de locuitori (dintre care majoritatea sunt vorbitori de inuktitut și doar 26,75% vorbesc engleza).

Cea mai mare fermă din lume e de două ori mai întinsă decât Danemarca

Topul continuă cu titlul de proprietate asupra a 9,1 milioane de hectare, deținut, în urma unei legi semnate în 1984, de inuiții din vestul Canadei, numiți Inuvialuit (“oamenii adevărați”). La egalitate cu ei este, în materie de hectare, cea mai mare fermă din lume: Mudanjiang City Mega Farm din Heilongjiang, China. Ferma de lactate cu 100.000 de vaci, aflată în coproprietatea companiilor Zhong-ding Dairy Farming din China și Severny Bur din Rusia, a fost extinsă în 2015. Decizia a fost un rezultat indirect al tensiunilor dintre Moscova și Kiev. Nemulțumită de sancțiunile impuse de Bruxelles în urma anexării Crimeei (2014), Rusia a decis să boicoteze exporturile de lapte și carne de vită din Uniunea Europeană, așa că s-a reorientat către China. Potrivit Daily Mail, Mudanjiang City Mega Farm, având de două ori suprafața Danemarcei, este de peste 50 de ori mai mare decât cea mai mare fermă din Marea Britanie și de trei ori mai mare decât cea mai mare fermă de vaci din SUA, care deține circa 30.000 de vaci. Un mic paradox, dacă stăm să ne gândim că gigantica fermă se află într-o țară în care majoritatea oamenilor suferă de intoleranță la lactoză.

Țara din care provine majoritatea celor mai mari proprietari de terenuri

Navigând în continuare prin clasament, constatăm că pe locul al șaselea figurează două familii din Australia. În urmă cu patru ani, fermierii Viv Oldfield și Donny Costello au pus mână de la mână și au cumpărat ferma Clifton Hills, a doua cea mai mare fermă din Australia. Iar în 2021 au făcut noi achiziții, ajungând astfel să dețină în total 7,71 milioane de hectare.

Locul al șaptelea este ocupat tot de o familie de fermieri austrialieni: familia MacLachlan, care se poate lăuda cu 6,95 milioane de hectare. Și locul al optulea îi revine unei australience. Este vorba despre directoarea companiei miniere Hancock Prospecting,

Gina Rinehart, care este cel mai bogat cetățean din Australia, cu o avere estimată de Forbes, în 2022, la 28,8 miliarde de dolari. Gina Rinehart este, de asemenea, cel mai mare proprietar privat de teren al țării, deținând circa 6,7 milioane de hectare.

Pe locul al nouălea, cu 6,4 milioane de hectare, se află Australian Agricultural Company, cea mai veche companie a țării, fondată în 1824, și avându-l drept acționar majoritar pe investitorul britanic Joe Lewis.

Topul celor mai mari zece companii din lume se încheie tot cu o companie australiană, North Australian Pastoral Company, care deține 6 milioane de hectare.

Până pe poziția a 18-a, clasamentul continuă exclusiv cu proprietari de teren din Australia. După care apare, în sfârșit, și prima mențiune legată de Europa. Banca suedeză Handelsban-ken este proprietarul majoritar al Swedish Cellulose Company (SCA), care este, la rândul ei, cel mai mare proprietar de pământ de pe continent, deținând în nordul țării circa 2,6 milioane de hectare de teren împădurit.

ALINA OLTEANU Revista Capital nr. 8

Lasă un comentariu